Refacerea pădurii de castani de la Tismana, blocată la guvern

Un proiect de 1,9 milioane de euro, pe jumătate finanţat din bani europeni, este blocat la Ministerul de Finanţe. Banii erau folosiţi pentru a salva pădurea de castani de la Tismana, afectată de o boală gravă, care a dus la uscarea copacilor.  Prima tranşă de bani europeni a venit, dar Ministerul de Finanţe nu mai asigură cofinanţarea de 50%, aşa cum s-a angajat iniţial. Dacă problema nu va fi rezolvată, nu se va putea trece la plantări, avertizează directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi.

Habitatele de castani din judeţul Gorj, mai exact de la Tismana, la fel ca toate plantaţiile de acest gen din lume, sunt afectate grav de cancer, o ciupercă ce duce la uscarea arborilor. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a obţinut finanţare pentru a trata şi a repopula 25 de hectare plantaţii de castani, dar şi 10 hectare de jneapăn. Proiectul are o valoare de 1.9 milioane de euro şi este finanţat 50% din fonduri UE prin Axa Life Natura şi 50% din fonduri guvernamentale.

APM Gorj a primit prima tranşă de bani de la Uniunea Europeană. Au fost efectuate o parte din cheltuielile pentru demararea proiectului şi pentru implementare unor acţiuni, dar s-a efectuat parţial şi tratarea castanilor de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Braşov. Acum a venit rândul ca de la bugetul statului să fie acordaţi bani pentru refacerea habitatelor de castan şi jneapăn, numai că Ministerul Finanţelor refuză să aloce partea de cofinanţare a proiectului pe considerentul că este vorba de o investiţie. Astfel, s-a ajuns la un blocaj, asta pentru că nici Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri atâta timp cât statul nu îşi achită partea sa de obligaţii. „Suntem într-o procedură de analiză la nivel de reprezentantul Ministerului de Finanţe, ţinând cont de faptul că există ideea că sunt lucrări de investiţii refacerea habitatului de castani şi de jneapăn. Noi am analizat legislaţia privind investiţiile şi împădurirea terenurilor degradate şi am ajuns la concluzia că nu ar fi considerate ca şi lucrări de investiţii, ci cheltuieli de capital, lucru ce a dus a ora actuală să avem un anumit blocaj în sensul că nu am putut să efectuăm plăţile către prestatorii de servicii, respectiv cei care au produs puieţii de jneapăn şi ulterior ce urmează să fie plantat în perioada martie-aprilie, atât în ceea ce priveşte jneapănul şi castanul. Iniţial şi Ministerul Mediului şi-a dat acordul şi acceptul pentru asigurarea cofinanţării”,a  declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Agenţia nu poate face plăţile către prestatori

Două societăţi au câştigat licitaţia pentru a produce puieţii. Ocolul Silvic din Peştişani asigură puieţii de jneapăn, iar pentru habitatul de castan o firmă din Tismana. Acum APM Gorj riscă să fie acţionată în instanţă pentru că nu a plătit serviciile prestate de cele două societăţi. „Dacă nu se deblochează fondurile nu putem să facem partea de plantare efectivă, care de fapt era scopul principal al proiectului. Nu mai pot să fac nici operaţia de tratare. Dacă ministerul susţine că este investiţie, nu ştim cum putem să identificăm cetăţenii, ca agenţia să facă o investiţie pe proprietatea unor persoane private, mi se pare că atunci sunt alte probleme”, a mai spus directorul Nicolae Giorgi.

Reprezentanţii APM Gorj au spus că vor merge la Bucureşti zilele acestea pentru a rediscuta problema cu cei de la Ministerul Mediului şi Ministerului Finanţelor, pentru a-i convinge că nu este vorba de o investiţie, ci de cheltuieli de capital, ducând cu ei şi punctele de vedere ale ICAS Braşov şi auditorului financiar Siomax, care le susţin spusele.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: