REFORMA SINDICATELOR: Apare Sindicatul Mine Energie Oltenia!

Marea reformă a mişcării sindicale despre care se tot vorbeşte de câteva luni ar putea avea loc prin formarea unui singur sindicat la nivelul Complexului Energetic Oltenia, care să se numească Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). Despre această variantă pare că se vorbeşte din 2012, dar la Consiliul de Coordonare al FNME, din această lună, va fi din nou pusă în discuţie. Dacă va fi format acest sindicat atunci la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) din CE Oltenia nu ar mai putea participa alte organizaţii sindicale.

Problema din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) va tranşată, până la sfârşitul anului, în sensul că mai multe sindicate din organizaţie vor fuziona şi vor forma un sindicat ce va avea jumătate plus unu din salariaţii de la CE Oltenia. Sindicatul nou format, care se pare că se va numi Sindicatul Mine Energie Oltenia, va rămâne afiliat la FNME şi va avea drepturi depline de negociere a CCM-ului din companie.

Precedentul, la Turceni

La negocierea CCM-ului din 2012 au participat patru federaţii, chiar dacă FNME a avut 90% din salariaţi. Dacă va fi format un nou sindicat, atunci acela va discuta drepturile oamenilor, şi nu FNME.

Prim-vicepreşedintele FNME, Ion Ruşeţ, confirmă că sunt astfel de discuţii.  El a mai spus că precedentul există deja în zona Turceni. „Este o discuţie despre crearea unui sindicat majoritar la negocierea CCM-ului la nivelul CE Oltenia. Atunci nu ar mai fi nicio altă federaţie, nu doar FNME. Va fi un singur sindicat cu personalitate juridică, restul vor fi departamente de lucru, teritoriale. Precedentul este la Turceni, Mine-Energie Turceni, când cinci sindicate au fuzionat pentru a participa la negocieri la Complexul Turceni“, a declarat Ion Ruşeţ.

Liderul sindical a menţionat că decizia aparţine sindicatelor din unităţile miniere şi energetice, care trebuie să renunţe la personalitatea juridică şi deci la funcţia de preşedinte al organizaţiei sindicale. „Ar fi ideală o asemenea organizare, dar decizia aparţine organismelor de conducere ale actualelor sindicate cu personalitate juridică afiliate FNME. Decizia în ultimă instanţă nu aparţine Biroului Executiv al Federaţiei sau Consiliului Director şi Consiliilor de Coordonare a sindicatelor din structură care pot să discute despre fuziune. Cred că acest sindicat s-ar afilia FNME“, a declarat acesta.

ÎNTREBĂRI

Una dintre întrebări este cine va fi în fruntea noului sindicat. În acelaşi timp, sunt mai multe sindicate, mai mici sau mai mari, care sprijină administraţia. „Sunt unii băieţi de-ai noştri care au fost cumpăraţi de administraţie”, a declarat sindicalistul Gheorghe Etăgan, acesta fiind de acord cu apariţia unui singur sindicat.

PERICOL

Cei care se lipsesc de FNME şi nu intră în noul sindicat ar putea să se afle mai târziu în imposibilitatea de a-şi apăra lucrătorii în cazul concedierilor colective şi nici nu ar participa la negocierile pentru contractul de muncă. Cei mai vulnerabili sunt cei de pe partea minieră, Motru, Mehedinţi, Vîlcea.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: