REGIONALIZAREA (III): Baia de Fier vrea supremaţia în zona Rânca

Primarii gorjeni susţin reorganizarea administrativ teritorială. Astăzi, ziarul “Pandurul” vă prezintă viziunea primarului din Baia de Fier în ceea ce priveşte procesul de reorganizare. Dumitru Turbăceanu nici nu vrea să audă de o comasare a comunelor, însă dacă se va impune acest lucru,  spune că ideal ar fi ca noua comună, care să le cuprindă şi pe cele învecinate, să aibă centrul la Baia de Fier.

La ultimul recensământ al populaţiei, în Baia de Fier locuiau circa 4100 de oameni. Număr insuficient pentru a rămâne comună de sine stătătoare , în cazul în care, prin procesul de reorganizare administrativă, se va decide ca viitoarele localităţi să aibă peste 10.000 de locuitori.

Primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, nici nu vrea să audă de o comasare a comunelor pentru a ajunge la acest număr de locuitori. Preferă împărţirea teritorială care este în prezent. Edilul spune că, dacă totuşi va trebui să se afilieze cu celelalte comune învecinate, sediul principal al noii comune să fie la Baia de Fier. “Sunt de acord cu regionalizarea. Am fost şi la Bucureşti la o întâlnire cu mai mulţi primari din ţară şi ni s-au explicat multe şi o să ne ajute acest proces. Deocamdată nu se vor desfiinţa comune, cel puţin nu în curând. Dacă se va face acest lucru, aş vrea ca noi să ne afiliem cu Poenari, Bumbeşti Piţic, Polovragi, Alimpeşti, dar sigur că orice primar vrea ca centrul să fie la el. E posibil să ne afilieze la Novaci. Eu, ca primar aş prefera să nu se comaseze. Nu mi-ar conveni să mă afiliez cu nimeni”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.

Turbăceanu: Nu sunt bătut în cuie aici

Primarul Turbăceanu spune că, dacă Baia de Fier va fi desfiinţată prin acest proces de reorganizare, va reveni la vechia sa meserie, cea de preot. “Nu o să poată un primar să controleze cinci comune, e foarte greu, abia controlezi una. Dacă e spre binele comunităţii şi a oamenilor eu nu ţin de scaun, nu sunt bătut în cuie aici. Mă fac preot iar, revin la meseria anterioară”, a spus Dumitru Turbăceanu.  

Primarul din Novaci vrea fuziune cu Baia de Fier

Primarul din Novaci, Dumitru Leuştean, spune că ia în calcul o fuziune cu comuna Baia de Fier, mai ales că sunt localităţi învecinate. La Novaci sunt circa 6000 de locuitori, iar cei 4000 de la Baia de Fier ar fi suficienţi pentru a ajunge la numărul minim de locuitori. „Eu nu am niciun fel de problemă în a fuziona cu Baia de Fier. Îi acceptăm şi pe ei şi pe alţii. Dacă e nevoie facem o înţelegere. Eu cu primarul de la Baia de Fier nu avem nimic de împărţit, suntem în relaţii foarte bune, ne vedem destul de des”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul din Novaci.

REGIUNE

„Pentru judeţul Gorj ar fi bine să facă parte din regiunea Olteniei. Dacă se duc Gorjul şi Vâlcea pe partea Ardealului, Oltenia rămâne fără turism. Turismul e pe partea de nord a Olteniei. Noi oltenii avem mândria noastră, de asta sunt şi atâtea bancuri cu olteni şi ardeleni”, a mai spus primarul din Baia de Fier. 

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: