Rezultatele legiştilor gorjeni, desfiinţate în cazul Raluca Tulic

Cauzele morţii tinerei de 17 de ani din Slivileşti au fost în sfârşit desluşite de Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti. Procurorul Laurenţiu Grecu a confirmat că în raportul trimis de institut se arată că decesul Ralucăi Tulic a survenit în urma unui şoc anafilactic produs de ampicilină, substanţă care i-a fost administrată în nenumărate rânduri tinerei. Medicii implicaţi în acest caz nu se aflau ieri în posesia raportului însă ştiau deja ce este de făcut în continuare pentru a nu răspunde de acest deces. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Vasile Stănculete, nu a dorit să comenteze decizia institutului.

Deşi Institutul „Mina Minovici“ din Bucureşti a dat deja verdictul în cazul Tulic, ancheta nu este nici pe departe finalizată şi medicii implicaţi în acest deces vor putea să-şi desfăşoare nestingheriţi activitatea la secţia ORL din cadrul Spitalului Judeţean. Deşi raportul prevede clar că moartea Ralucăi a survenit în urma unui şoc anafilactic provocat de ampicilină, şeful secţiei ORL, Gheorghe Stanciu, spunea ieri că „în ţara asta se moare mult din cauza şocului anafilactic”. „Nu ştiu, nu mă aflu în posesia raportului. Se moarte mult în ţara asta din cauza şocului anafilactic, depinde de ce e provocat. Putea să moară din diverse cauze pe care nu le stabilim noi”, a declarat Gheorghe Stanciu.

Raportul va fi trimis unui profesor universitar

Cert este că traseul raportului nu se va opri aici, tocmai pentru a se evita pedepsirea celor vinovaţi. Medicul Gheorghe Stanciu a precizat faptul că raportul trimis de Mina Minovici alături de ancheta desfăşurată la nivel local vor fi trimise mai departe unei clinici universitare pentru a fi analizate de un profesor doctor universitar. „Colegiul Medicilor va trimite raportul către Universitatea de Medicină din Craiova care îl va repartiza unui profesor universitar. În funcţie de rezultatul trimis înapoi de acesta vom vedea ce e de făcut. Din punctul meu de vedere nu va mai dura aşa mult”, a adăugat Gheorghe Stanciu. „Se poate să fie şoc anafilactic, dar fetei i s-au făcut toate analizele, inclusiv să vedem dacă e alergică la ceva. Cred că este vorba de mai multe lucruri. Nu sunt competent nici să spun de ce rezultatele de la Mina Minovici nu corespund cu cele de la medicina legală de aici”, a mai spus Stanciu.

Actualul manager al spitalului judeţean, Vasile Stănculete, nu a dorit că comenteze acest raport. Acesta nu fusese numit director în momentul producerii decesului. „Nu pot să comentez, nu am ce. Nu am văzut raportul”, a declarat Vasile Stănculete.

DECES

Raluca Tulic, tânăra de 17 ani din Slivileşti, a fost internată la Secţia ORL din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, pentru a i se face o operaţie de amigdalită. Chiar înainte de intervenţie, tinerei i s-a făcut rău brusc şi după mai bine de o oră de resuscitări a decedat. Medicii au pus atunci totul pe seama unui infarct miocardic provocat de frică dar şi pe o pancreatită acută.

“Eu nu ştiu mare lucru, pentru că nu era normal ca acest rezultat să îmi fie trimis. Dar, azi după prânz (joi n.r.) m-a chemat doctorul Stănculete la el la birou pentru a discuta. Mi-a spus că la poliţie şi la Serviciul de Medicină Legală Gorj a ajuns rezultatul testului toxicologic de la IML. Lui nu i s-a comunicat nimic, ci doar organelor de cercetare din acest caz”

Marius Boeriu, director DSP

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: