România are nevoie de mai mulți angajaţi străini

România are nevoie de angajaţi străini, în special pentru domeniile HoReCa, producție și construcții. Companiile au cerut avize ca să poată recruta încă 40.000 de străini, potrivit Economedia.ro. Cu toate acestea, Guvernul nu a dat încă un răspuns afirmativ.

 

 

La jumătatea anului 2022, în România lucrau aproape 90.000 de străini din 178 de ţări. De aproape două ori mai mulți față de iunie 2019, notează digi24.

Laarni și Maria Joy, două filipineze de 37 și 40 de ani, au ajuns să lucreze într-un centru SPA din centrul Bucureștiului.

Laarni Soliman, angajată: De fapt, aceasta este a șasea țară în care am lucrat. Una dintre cele mai bune părți ale contractului este că ne asigură nevoile de bază, ceea ce în alte țări nu am primit asta. Salariul de bază este, de asemenea, bun. În plus, avem comision și bacșiș.

Maria Joy Laclac, angajată: Salariul este motivul pentru care am ales România. Față de Filipine, aici câștig cu 60% mai mult. În plus, nu avem alte cheltuieli cu mâncarea sau întreținerea. Strâng bani pentru educația copiilor mei.

Yosef Gavriel Peisakh, cofondator Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă: Preconizăm o suplimentare de cel puțin 50.000 peste cei 100.000 care au fost aprobați, intervine și chestiunea cu intrarea României în Schengen. România oferă un salariu minim exact ca și angajaților români. Străinii prestează și mai mute ore, și atunci sunt plătiți mai bine.

Bogdan Badea: Probabil vor să restricționeze acest lucru tocmai pentru a vedea dacă și intern există mai multe soluții. În cazul unei recesiuni, probabil că numărul de locuri de muncă se va reduce, pentru susținerea muncitorilor români. O astfel de măsură pare în favoarea muncitorilor din România. Pentru mulți dintre ei, România nu e destinația finală. România e doar o poartă de intrare în Europa, în UE.

Vizualizări: 421

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: