Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

România își închide termocentralele, dar importă energie poluantă

România a devenit importator de energie electrică, o mare parte din importuri provenind de la țări din afara Uniunii Europene. Este vorba de țări în care termocentralele nu plătesc certificate de carbon, astfel că produc ieftin și ocupă din piața care ar reveni Complexului Energetic Oltenia.

Sandbag, o organizație neguvernamentală, a arătat cum Uniunea Europeană face eforturi uriașe pentru a reduce emisiile poluante, dar în același timp importă energie poluantă din țări precum Ucraina, care plătește 0,3 euro pe tona de emisii, de o sută de ori mai puțin decât CE Oltenia.

Importurile de energie ale țărilor UE au crescut de la 3 TWh în 2017 la 21 TWh în 2019, iar emisiile asociate acestor importuri sunt de 26 de milioane de tone CO2, pentru care nu a plătit nimeni taxe. Iar situația se va agrava, pentru că sunt în lucru noi linii de interconectare cu Balcanii de Vest. Bosnia și Serbia și-au planificat să facă noi centrale pe cărbune, pentru a produce energie care să fie exportată în țările UE. România are a treia cea mai puternică interconectare cu țările din afara UE.

Autorii studiului cred că s-ar impune o taxă pe emisii de gaze cu efect de seră și la importul de energie electrică în țările UE, altfel închiderea termocentralelor din interiorul Uniunii nu ar avea niciun sens. (M.M.)

Vizualizări: 6,082

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: