Românii care îşi vor ţara înapoi

Milioanele de români plecaţi la muncă în străinătate, unii de zeci de ani, dau semne că vor să vină înapoi. Un semnal evident au dat duminică, atunci când au stat ore în şir la cozile kilometrice formate la secţiile de votare. Este un semn clar că le pasă de ţara lor, de viitorul pe care îl avem, din care vor dori să facă parte. Chiar dacă financiar le este mai bine afară decât în ţară, din multe puncte de vedere le este mult mai rău. Acolo sunt străini, acolo nu au „acasă”, chiar dacă au casă.

Prostelile lui Ponta, pe care le rosteşte de dimineaţă până seara la televizor, nu au prins la românii din diaspora. Oricât s-a chinuit premierul să le promită şi lor „prima casă”, „prima maşină”, oamenii şi-au dat seama că este „prima ţeapă” sau „prima minciună”. Românii care au trăit atâţia ani în străinătate ştiu deja cum funcţionează o democraţie. Ştiu că acolo nu trebuie să ai pilă la partid să te angajezi sau să fii promovat. Ştiu că acolo nu vine primul ministru, după doi ani de guvernare, să promită că mai pune 100 de lei la salariul personalului medical, că dă amnistie fiscală celor care au primit ilegal sporuri, că dă bani de rechizite profesorilor, că mai pune 30-50 de lei la pensie, că graţiază fotbalişti corupţi etc. Acolo, în ţările care i-au adoptat, contează de ai făcut, nu ce minţi că o să faci. Acolo guvernul nu împarte pensiile însoţite de pliante electorale, în care să scrie că adversarul le va tăia pensiile.

Sunt 25 de ani de la Revoluţie. Nu numai românii din diaspora, ci şi românii din ţară îşi vor ţara înapoi. O ţară sufocată de politicieni corupţi şi nesimţiţi. Nesimţiţi prin modul în care apar de dimineaţă până seara la televizor şi mint, fără să le pese de cei pe care îi sfidează. Se mulţumesc cu faptul că sunt oameni, din ce în ce mai puţini, care se lasă păcăliţi, şi cred că într-o dispută politică este important cine minte mai mult şi mai bine. De noi, cei care ne dăm seama de minciunile lor, nu le pasă. Dacă prezenţa la vot ar fi 100%, cred că aceşti politicieni mincinoşi, tupeişti şi nesimţiţi şi-ar da seama că noi suntem mai mulţi decât ăia care se lasă prostiţi de minciunile lor.

Lipsa de măsură a politicienilor va scoate însă din ce în ce mai mulţi oameni la vot. Faptul că au furat fără măsură, au minţit fără măsură îi face pe români să stea din nou ore în şir la vot, aşa cum o făceau în anii ’90, când să săturaseră de comunism. Determinarea cu care studenţii din Bucureşti, Cluj şi din alte centre universitare mari au stat ieri câte 4-5 ore la coadă pentru a vota este încă un semn că aşa nu mai merge. Hoţilor din politică, timpul vostru de apropie de sfârşit. Tic, tac, tic, tac.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: