Românii vor să se angajeze în cadrul firmelor de IT, atrași de salariile mari și bonusurile pentru performanță

Suntem în secolul XXI, considerat și secolul vitezei, tehnologiei și informației. Lucrurile se întâmplă cu o dinamicitate greu de urmărit, iar evoluția tehnologiei este cu mult peste ce putea să-și imagineze omul în secolul trecut.

Tehnologia a ajuns să fie indispensabilă în viața cotidiană. De când ne trezim și până când punem capul pe pernă, folosim tehnologia pentru a ne distra, pentru a menține legătura cu cei dragi și în interes profesional, pentru a executa taskurile de la job. Chiar și cei ce lucrează pământul au implementat tehnologia în procesul agricol. Noile utilaje agricole sunt ghidate prin satelit sau acționează la milimetru grație GPS-urilor.

Nu mai este un secret faptul că cei mai bogați oameni ai planetei au fost și sunt cei ce au pus bazele tehnologiei, cum ar fi Bill Gates (Microsoft), Elon Musk (Tesla), Steve jobs (Apple), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook) și lista este deschisă.

Tot mai multe companii de tehnologie au ales să-și deschidă birourile în România pentru că există un mediu avantajos și profitabil pentru acestea. În primul rând, forța de muncă este mai ieftină față de alte state europene, cu toate că românii sunt printre cei mai buni programatori și ingineri software recunoscuți la nivel global. România este pe locul 6 după numărul specialiștiilor IT, înaintea unor țări ca Marea Britanie, Germania sau Canada.

Românii sunt buni vorbitori de limbi străine, iar acesta este meritul sistemului educațional care încurajează studiul limbilor străine și al științelor tehnice. La olimpiadele de informatică și matematică, podiumurile sunt ocupate de români, prezența lor fiind constantă din 1958 și până în prezent.

Totodată, România oferă un mediu propice pentru lucratul de acasă, având o infrastructură tehnologică bună și una dintre cele mai mari viteze la internet.

Nu e de mirare faptul că tot mai mulți români doresc să devină specialiști în IT. Anual, România produce peste 9500 de asolvenți de IT, însă cererea din piață depășește 15 000 de joburi în această industrie. Se caută programatori, analiști IT, dezvoltatori de aplicații mobile, ingineri software, analiști informaticieni.

Și cu toate acestea, mulți români aleg să plece peste hotare, în căutarea unui job mult mai bine plătit în industria IT. Se știe faptul că în România salariile sunt mai mici față de cele oferite în alte țări pentru aceeași muncă prestată.

Un inginer software poate câștiga în România aproximativ 3000 EURO, în timp ce omologul său din Statele Unite, Germania sau Marea Britanie poate câștiga de 2 - 3 ori mai mult. Același lucru se întâmplă și în cazul programatorilor. În România, un programator cu experiență poate avea un salariu mediu de 2000 EURO. Peste hotare, poate ajunge la un salariu de 5000-6000 de EURO.

Pe lângă salarii, cei ce lucrează în domeniul IT au și o serie de avantaje, cum ar fi: asigurare medicală, mașină de serviciu, acces la tehnologie de ultimă generație, primesc bonusuri în călătorii exotice, participă la cursuri de specialitate în țară și peste hotare, au abonamente la servicii de relaxare. Totodată, programatorii cu studii medii și superioare sunt scutiți de impozitul pe salariu, o formă de încurajare de a rămâne în România.

Industria jocurilor rămâne cea mai receptivă la adoptarea noilor tehnologii, dar în același timp este și industria în care sunt cele mai multe joburi vacante. În particular, industria jocurilor de noroc este în căutarea de programatori și ingineri software.

Studiourile producătoare de jocuri implementează noile tehnologii pentru a realiza jocuri compatibile cu mai multe platforme și pentru toate gusturile. Acestea includ tehnologii precum Xamarin, Unity3d, Visual Studio, HTML5, 2dx și multe altele.

În România sunt peste 100 de companii și studiouri producătoare de jocuri. Împreună, acestea au peste 6000 de angajați, ia deficitul este de câteva mii de persoane. Dacă vă uitați pe site-urile de anunțuri cu locuri de muncă, în top veți găsi că se fac angajări în centrele de dezvoltare jocuri din București, Iași, Cluj, Timișoara.

În continuare, programatorii și inginerii software sunt cei mai căutați de firmele de jocuri, cazinourile online, studiurile de dezvoltare a aplicațiilor de mobil și companiile de tehnologie.

Cazinourile online se confruntă cu o provocare, aceea de a implementa noi jocuri pentru useri. Într-un cazinou clasic, stradal, găsim mese de black jack, ruleta, mese de poker, slot machines. Într-un cazinou online găsimt toate cele menționate anterior, dar în zeci de formate, diversificate și cu coloristică aparte. Dezvoltatorii trebuie să creeze un program de înaltă calitate, care să fie prietenos și atractiv pentru utilizator, cum ar fi acest jocuri de ruleta online.

E o provocare chiar și pentru dezvoltatorii de jocuri de noroc să scoată mereu ceva nou. Un inginer software proiectează și dezvoltă jocul începând de la nevoile utilizatorului. Acesta proiectează totul pe hârtie, apoi utilizează sistemele de proiectare software, implementează și testează.

Un inginer software trebuie să știe ce să ceară programatorilor, cum să fie scris codul de care are nevoie. Inginerul software trebuie să aibă cunoștințe de programare și abilități de coordonare și comunicare pentru a putea controla echipa, scopul final fiind jocul, aplicația software sau secvența de cod proiectată.

Programatorul este cel ce execută. Programează / scrie cod conform cerințelor primite de la proiectant / inginerul software. Un programator stăpânește un limbaj de programare sau mai multe. El nu e implicat în primele faze de proiectare ale unei aplicații sau ale unui joc, dar cu siguranță poate participa la testare și întreținerea codului. Pe el nu-l interesează cum arată aplicația, ci să fie funcțională conform cerințelor.

Românii caută să se specilizeze pe diferite sectoare din domeniul IT, nu doar pe partea de programare sau inginerie software. La realizarea jocurilor și a aplicațiilor este nevoie și de game designeri, testări, webdeveloperi, software developeri, specialiști în technical support, specialiști în user experience, sysadmin, specialiști hardware, manager etc. Sunt foarte multe oportunități pentru cei ce dezvoltă o gândire logică și analitică.

Și să nu vă imaginați că toate aceste meserii în IT sunt căutate doar de bărbați. Inclusiv româncele fac performanță în această industrie, fiind apreciate pentru rezultatele excelente.

Ținând cont de preferințele românilor și de faptul că există cerere tot mai mare de oameni specializați în IT, mediul academic ar trebui să acorde o mai mare atenție acestei industrii și să înființeze mai multe clase de profil. Pe lângă partea teoreteică, există nevoie acută de laboratoare și centre de pregătire. Angajatorii vor oameni pregătiți și cu soft skill.

Școlile / unviersitățile în colaborare cu marile companii dezvoltatoare de tehnologie ar trebui să lucreze împreună pentru a putea pregăti pentru viitor tot mai mulți tineri. Acesta este viitorul!

Vizualizări: 1,496

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: