Romgaz nu a aderat la proiectele Tarniţa şi cablul submarin

Statul pare să dea înapoi în proiectele Tarniţa şi cablul submarin, după ce mai multe companii de stat, printre care şi Complexul Energetic Oltenia, au votat să aloce milioane de euro pentru înfiinţarea unor societăţi care să se ocupe de studiile de fezabilitate. După ce presa a intrat pe fir, reprezentanţii statului în AGA de la Romgaz au evitat de două ori să voteze proiectul.

Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz, unde Ministerul Economiei deţine 70%, nu s-a întrunit nici luni, nici marţi.  În ședință ar fi trebuit aprobată participarea Romgaz la proiectele Hidro Tarniţa şi cablul România-Turcia. CE Oltenia a luat decizii similare în februarie, dar după ce presa a semnalat faptul că nu există nici un fel de studii de fezabilitate pentru cele două proiecte, reprezentanţii statului par să facă pasul înapoi.

Proiectele Tarnița și HVDCC România-Turcia SA (cablul submarin), la care Romgaz ar urma să participe, au trezit mai multe nedumeriri în rândul acționarilor minoritari, Fondul Proprietatea și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) formulând mai multe întrebări conducerii companiei în legătură cu oportunitatea, fezabilitatea și finanțarea acestor proiecte.

În răspunsul dat celor două instituții, Romgaz recunoaște că decizia a fost una politică și nu economică. Propunerea de participare la aceste proiecte a venit de la principalul său acționar, statul roman prin Departamentul pentru Energie (acționar care deține 70.0071% din capitalul social al SNGN Romgaz SA și autoritate tutelara a Romgaz).

Cu toate acestea, în răspunsul transmis celor de BERD, Romgaz recunoaște că studiile de fezabilitate sunt învechite: "Studiul de fezabilitate pentru Hidro Tarnița a fost realizat în 2008. Studiul de fezabilitate pentru proiectul de cablu submarin a fost realizat în 2011. Conducerea executiva a societății Romgaz a propus Consiliului de Administrație, iar Consiliul de Administrație a avizat a abordare în etape a participării Romgaz în cele doua proiecte. Companiile de proiect ar trebui să se ocupe de actualizări, ca prima sarcina. Datele și informațiile cuprinse în versiunile actuale ale studiilor au fost analizate parțial de către Romgaz în scopul unei analize preliminare având drept concluzie principală necesitatea actualizării studiilor de către companiile de proiect (înființate sau care se vor înființa)".

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: