Romii din Gorj nu-şi declară etnia

Gorjenii care nu își declară CNP-ul riscă amenzi cuprinse între 1500 și 4.000 lei. La jumătatea recensământului, declararea datelor de identitate a devenit obligatorie, iar recenzorii trebuie să facă cale întoarsă pentru a colecta aceste date de la cei care nu le-au declarat. Surprinzător este că cetățenii străini de pe raza județului nu nu au avut nicio reținere în declararea datelor personale Pe lângă problema CNP-ului mai este şi cea a romilor care nu-şi recunosc etnia sau nu au buletine. 

Gorjenii riscă amenzi usturătoare dacă nu își declară CNP-ul la recensământ. Pe de altă parte, recenzorii își riscă libertatea dacă divulgă datele colectate de pe teren. ”Noi suntem sancționați dacă facem contravenție de a divulga orice date, nu numai CNP-ul. Pentru personalul care divulgă infomații este pasibilă o amendă între 2000 și 5000 lei. Asta în cel mai bun caz pentru că dacă lezează interesele cetățeanului contravenția devine infracțiune. Cine își permite pentru cinci milioane să își piardă libertatea-”, spune Gheorghe Popescu, directorul Direcției Județene de Statistică Gorj. Surprinzător este faptul că dintre cetățenii străini care s-au aflat pe raza județului nostru niciunul nu a refuzat să-și dea datele de identificare. ”Oare de ce cetățenii români care au această obligație legală și civică au fost influențați în asemenea natură încât să nu declare CNP-ul- Cine își permite să dezinformeze, să producă haos-”, mai întreabă Gheorghe Popescu.

Apel la cetăţenii romi

La nivelul județului Gorj au apărut probeleme și în ceea ce privește declararea etniei, și asta din cauza numărului insuficient a recenzorilor romi, care sunt mai convingători în comunitățile din care provin. Alin Bobu, consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Gorj a declarat că la fiecare primăriei s-au cerut recenzori de etnie romă, dar acest lucru s-a reușit numai în nouă localități, printre care Telești, Bălești, Țînțăreni, Crușeț, Polovragi. Pe această cale, Alin Bobu a făcut apel la cetățeni să își declare datele de identitate și a precizat că la ora actuală peste 99% dintre cetățenii romi dețin acte de identitate. ”Avem unele probleme acolo unde nu sunt recenzori de etnie romă. Este foarte bine de știut că este mult mai ușor ca un recenzor de etnie romă să convingă romii să își declare identitatea. Ne-am deplasat în fiecare primărie și am cerut să fie recenzori de etnie romă. Avem doar  nouă localități unde avem recenzări de etnie romă. Sunt 16 persoane care se ocupă de comunitățile de romi, acolo unde este pondere mare. Fac un apel pentru cetățenii de etnie romă de a pune la dispoziție toate documentele și infomațiile d care au nevoie recenzorii pentru că încă nu avem un număr real cu cetățenii de etnie romă. Nu este niciun fel de problemă dacă își declară identitatea”, spune Alin Bobu. Majoritatea cetățenilor de etnie romă din Gorj deţin acte de identitate. ”La ora actuală în județul Gorj peste 99% au cărți de identitate. Avem un singur caz, pe care o să-l soluționăm, care a fost născut în Germania și am făcut toate demersurile ca și acea persoană să aibă carte de identitate”, mai menționează Alin Bobu. Replica subprefectului Marcel Romanescu a venit de urgență. ”Tebuie să mulțumim multelor alegeri care au avut loc pentru că primarii au avut interesul să îi treacă în evidențe și să poată să le dea o carte de identitate”, glumește subprefectul județului, Marcel Romanescu.

STATISTICĂ

În primele cinci zile s-au recenzat 74. 234 de locuințe, care reprezintă 46,21 % din numărul total al locuințelor estimate a fi recenzate.  Gorjul se situează sub media pe țară cu 0,23% și ocupă locul 30 între județele țării. Până la ora actuală 15 recenzori s-au retras din acest proces, fiind înlocuiți cu recenzorii de rezervă.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: