Roşca: Dacă nu ne înţelegem, pe 1 martie intrăm în grevă generală

Preşedintele Sindicatului Liber din Roşiuţa, Nelu Roşca, a declarat într-o emisiune la un post local de televiziune că dacă administraţia şi sindicatele nu vor ajunge la un consens, de la 1 martie se declanşează grevă generală în Complexul Energetic Oltenia. El a mai spus că administraţia nu poate tăia, după 19 februarie, transportul, masa caldă, tichetele sau primele ocazionale. Directoratul CEO a împrăştiat prin cariere 5.000 de fluturaşi prin care anunţă aceste tăieri de pe 19 februarie.

Reporter: Au lipsit unii lideri de la mitingul organizat de sindicate. De ce?

Nelu Roşca: Administraţia a reuşit să atragă câţiva lideri de sindicat, care din punctul meu de vedere au o coloană de plastilină şi care au cedat, din cauza presiunilor, din cauza favorurilor. Din alte cauze pe care dânşii le pot şti.

Rep: Administraţia spune că de pe 19 februarie, după expirarea contractului, angajaţii nu vor mai beneficia de unele drepturi. E legal?

N.R.: Termenul final nu este 19 februarie. El poate să fie prelungit fără nicio problemă, cu acordul părţilor. Asta nu înseamnă că pe 19 februarie suntem obligaţi să semnăm contractul colectiv de muncă în orice condiţii. Scrie aici că neînregistrarea până la 19 februarie a contractuluiu colectiv de muncă duce la neacordarea transportului salariaţilor, tichete, masă caldă, prime ocazionale. Transportul este trecut în actele adiţionale, produce efecte în continuare, nu poate fi oprit. Tichete de masă... Dacă nu le mai dă, managerul recunoaşte că societatea e pe pierdere. Numai aşa nu poate să le dea. Şi atunci înseamnă că contractul de mandat ne va spune ce indicatori a avut. Masa caldă este reglementată prin decretul miniştrilor de pe timpul lui Nicolae Ceauşescu şi nu poate fi luată de manager. Ajutoare de deces şi boală... Să fim serioşi, în 2014 deşi aveam regulament şi s-au depus sute de dosare s-au făcut favoruri şi s-au dat cui au vrut dumnealor, prin Directorat. Primele ocazionale nu sunt un bonus acordat de conducere, ele fac parte din fondul de salarii. Ceea ce spun aici e o chestiune de a speria, de a pune presiune în continuare.

Rep: Cele trei mii de concedieri rezolvă problema?

N.R.: Ştiţi cum e cu disponibilizările astea. E o propunere cu care a venit administraţia. Spun că o mie şi ceva ar pleca cu Berbeştiul. Berbeştiul îl externalizează de doi ani şi nu mai reuşesc. Celelalte două mii ar însemna penisonabili, cu venit de completare pe doi ani de zile. Eu cred că salariaţii ar fi de acord. Aş mai fi de acord cu un segment de personal care să plece, dar numai dacă doresc oamenii. Nu trebuie să obligăm pe nimeni să fie concediat, numai că vrea administraţia.

Rep: S-a vorbit de grevă generală. E posibil?

N.R.: După data de 19 există foarte bine reglemetat în lege acest aspect. Cred că putem intra în grevă undeva în 1 martie ca să respectăm legea. Nu ne dorim acest lucru, avem mediere, arbitraj, grevă de avertisment şi apoi grevă generală.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: