Roşca: Şomaj tehnic pentru a menţine costurile din contractul cu sârbii

Preşedintele Sindicatului Liber de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, i-a reproşat directorului general Laurenţiu Ciurel faptul că a trimis în şomaj tehnic salariaţii din zona Motru pentru a reduce costurile şi a menţine costul pe tona de cărbune sub preţul din contractul cu BVA Coal SRL, firma care livra cărbune de la CE Oltenia la sârbi. Acest reproş ar fi fost şi motivul pentru care Ciurel a vrut să-l scoată afară de la negocieri. Roşca a mai spus că Ciurel are alergie la drepturile salariaţilor.

Liderul sindical Nelu Roşca a explicat, încă o dată, la un post local de radio, cum a decurs conflictul cu Laurenţiu Ciurel de la comisia de negociere. Discuţia a pornit de la acordarea a 12 tone de cărbune, deşi conducerea vrea să dea doar opt tone. Ulterior, Ciurel s-a consultat cu o parte din liderii de sindicat şi s-a ajuns la propunerea de a se acorda două tichete a câte cinci tone de cărbune. Decizia finală va fi luată miercuri.

„Tonul ridicat face parte din arta de a negocia”

Nelu Roşca a declarat că i-a reproşat directorului general că a trimis acasă minerii din Motru, care şi-au făcut sarcinile de serviciu, doar pentru a reduce costurile pe tona de cărbune, astfel încât preţul să fie sub 13 euro, cel din contractul pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit la sârbi. „E adevărat că eu am avut un ton mai ridicat, face parte din arta de a negocia, dar şi din construcţia mea naturală, m-a dat Dumnezeu cu un plămân mai mare, să fiu mai vocal. Şi am cerut să se respecte legislaţia şi toate drepturile care derivă din lege şi CCM. La această chestiune directorul general a avut o alergie, când a fost vorba de drepturile salariaţilor, şi m-a jignit. Dânsul m-a jignit pe mine, nu eu pe dumnealui. Eu am avut o tonalitate mai ridicată. Am avut ca replică: pe domul Roşca puteţi să-l daţi afară, dar pe preşedintele Roşca nu, că reprezintă 1200 de salariaţi. Am avut şi un reproş cu privire la trimiterea în şomaj tehnic pe o perioadă de cinci zile a salariaţilor din zona Motru, salariaţi care şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu, şi drept răsplată primesc şomaj tehnic numai pentru a face economie în sensul păstrării preţului pe tona de cărbune ca să coincidă preţul pe tona de cărbune din contractul pe care l-au avut cu BVA Coal SRL“, a declarat Roşca.

Contractul e la DIICOT

Conducerea CE Oltenia a anunţat că a reziliat contractul cu BVA Coal SRL şi că face demersuri pentru a recupera garanţia de bună execuţie. Garanţia de bună execuţie nici nu mai există pentru că a fost modificat contractul şi în locul sumei de 700.000 de euro au fost eliberate bilete la ordin. Acum câteva zile, directorul Laurenţiu Ciurel a vorbit despre o nouă licitaţie în Serbia. „La tot scandalul creat de sindicalişti, de ceilalţi, mai suntem atractivi pentru vreo firmă să vină să cumpere cărbune de la noi? Ştim că este nevoie de cărbune în Serbia şi pentru asta am pregătit, chiar astăzi am discutat la operativă, o să pregătim o licitaţie şi o să scoatem iar nişte contracte de cărbune, câteva sute de mii tone“, a declarat directorul general.

Reamintim că, în decembrie 2014, CE Oltenia a încheiat un contact cu o firmă din Constanţa, înfiinţată cu câteva săptămâni înainte, pentru livrarea la sârbi a unei cantităţi de 1,2 milioane de tone de lignit cu 13 euro. La momentul semnării contractului, costul unei tone de cărbune la CEO era de 65 de lei şi nu de 57 de lei. Ciurel a explicat faptul că în 2015 costurile urmau să fie mai mici, de 50 de lei pe tonă, din cauza disponibilizărilor făcute în iunie şi a transferului carierei Berbeşti din martie. Potrivit informaţiilor furnizate de companie, pe primele trei luni costurile au depăşit 50 de lei. Raportul Curţii de Conturi din care rezultă o pierdere de 8 milioane de lei, calculat la preţul cărbunelui din decembrie 2014, când a fost semnat contractul, a ajuns la DIICOT, declara ministrul Energiei, Andrei Gerea.  

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: