Rotaru: Bacalaureatul profesional este bacalaureatul proştilor

Vicepreşedintele PSD Gorj Marian Rotaru s-a declarat ieri împotriva bacalaureatului profesional, promovat chiar de partidul său. „Este bacalaureatul proştilor”, a spus Marian Rotaru. Acesta a criticat şi gestul premierul Ponta de a le oferi tablete elevilor de la „Spiru Haret”. „Este ca şi cum unui copil îi dai o ciocolată şi altuia nu”, şi-a explicat Rotaru nemulţumirea. Rotaru este primar la Leleşti şi a organizat exemplar începutul de an şcolar, dar nu a beneficiat de atenţia şefilor săi de partid.

Începând din acest an școlar, elevii vor putea alege între două tipuri de examen: bacalaureat naţional şi bacalaureat profesional. Cel profesional se va adresa cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales şi de către candidaţii celorlalte unităţi de învăţământ. Bacalaureatul profesional va permite accesul elevilor pe piaţa muncii, dar nu le va permite să urmeze cursurile în învăţământul superior. În schimb, bacalaureatul naţional le va da permite absolvenţilor de liceu să urmeze cursurile unei facultăţi. Programa școlară rămâne aceeași.

Noua reformă în învăţământ a fost promovată de ministrul PSD al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Cu toate acestea, nu toţi pesediştii o agreează. „Este bacalaureatul proştilor. Eu, dacă vreau să angajez pe cineva calificat, caut pe cineva cu facultate. Dacă vreau să angajez pe un post care nu necesită studii superioare, nu mă interesează dacă are bacalaureat sau nu”, a explicat Marian Rotaru, primarul din Leleşti.

Ministrul Andronescu are explicaţii

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preciza, în cursul săptămânii trecute, că prin adoptarea proiectului de lege care prevede introducerea bacalaureatului profesional nu se va schimba conţinutul programei şcolare pe care au parcurs-o elevii în timpul liceului şi nici modul de susţinere a examenului de bacalaureat naţional. "Amendamentele pe care comisia le-a acceptat pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care gestionează examenul de bacalaureat nu schimbă bacalaureatul aşa cum a fost el susţinut în ultimii trei ani. Bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar 2012-2013. Adaugă în plus diploma de bacalaureat şi examenul de bacalaureat profesional pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii. Am făcut acest lucru pentru că, de regulă, angajatorii, în momentul în care tânărul care nu a promovat examenul de bacalaureat vine să se angajeze, îi reproşează că nu a luat nici diploma de bacalaureat. Această diplomă pentru cei care merg spre piaţa muncii le conferă într-un fel o finalitate liceului şi le atestă competenţele", explica ministrul, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege care au avut loc săptămâna trecută.

PROBE

Probele bacalaureatului profesional Bacalaureatul profesional va consta în susţinerea probelor de competenţă care vor fi comune şi la bacalaureatul naţional, a unui proiect sau probă practică şi lucrarea scrisă la disciplina Educaţie antreprenorială. Probele din examenul de bacalaureat profesional cronologic vor fi "aşezate" în calendarul examenului înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional, astfel încât cei care vor să poată susţine în continuare şi pe cel naţional.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: