Ruşeţ crede că negocierile la CCM încep după Paşti

Preşedintele de onoare al Sindicatului Mine Jilţ Turceni, Ion Ruşeţ, speră să înceapă negocierile unui act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM), cu ajutorul Federaţiei Univers. Ion Ruşeţ şi cele 11 sindicate nu au reuşit să înfiinţeze o organizaţie sindicală majoritară la nivelul CE Oltenia, motiv pentru care s-a decis afilierea la o federaţie pentru a putea să participe la negocierile din companie. La aceeaşi masă vor fi ceilalţi semnatari ai contractului de la CE Oltenia, cu excepţia Federaţiei Petrom, care nu mai are nici un sindicat în companie. Practic, la negocierile de anul acesta Ion Ruşeţ îi va lua locul lui Constantin Creţan, dar la discuţii vor fi şi liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie, dar şi reprezentanţi ai Federaţiei Energetica. În acelaşi timp, Ruşeţ îşi negociază o funcţie în conducerea Federaţiei Univers.

Ion Ruşeţ nu a putut fi contactat telefonic pentru a dezvălui detalii despre înţelegerea semnată cu Federaţia Univers, însă a declarat pentru un post local de televiziune că vinerea trecută au fost finalizate discuţiile cu organizaţia condusă de Adolf Mureşan. „S-au declanşat procedurile, s-au dat hotărâri în majoritatea consiliilor celor 14 sindicate. Alături de noi au mai venit şi Sindicatul Mine Energie Rovinar, dar şi sindicatele de la Işalniţa. Până la finalul acestei luni va fi o decizie pentru că este o vorba de o reuniunea extraordinară a consiliului naţional al federaţiei“, a declarat Ion Ruşeţ. Acesta a mai spus că decizia de afiliere a sindicatelor din companie la Univers va fi luată pe 29-30 aprilie. El va fi cel care va conduce, din partea sindicatelor, comisia de negociere din cadrul CE Oltenia. „Există un protocol pe care l-am semnat în 18 februarie la Turceni cu 11 sindicate. S-a stabilit o comisie de dialog cu administraţia de 15 persoane pe care o conduc eu. E puţin probabil ca domnul Creţan să participe“, a mai spus Ruşeţ.

Ruşeţ a ajuns Creţan

El a mai menţionat că la discuţiile pentru negocierea drepturilor minerilor şi energeticienilor nu va mai fi prezent Constantin Creţan. Cert este că cei doi, Ruşeţ şi Creţan, au câteva lucruri în comun. Şi Creţan s-a zbătut să găsească o federaţie care să-i pună ştampila pe mandatul pentru intrarea la negocierile din CE Oltenia până l-a găsit Federaţia Univers. De asemenea, la vremea aceea, Constantin Creţan era apropiat de administraţia CE Oltenia fiind de acord cu propunerile făcute de Directorat. Ruşeţ spune că Federaţia Univers nu poate mandata la negocieri pe Creţan deoarece numărul de membri pe care-i are este foarte mic. Ruşeţ vorbeşte despre un raport de 600:1 spunând că el intră în federaţie cu 11.000 de salariaţi.

Negocierile, spune Ion Ruşeţ, ar putea începe după venirea minerilor şi energeticienilor din concediul colectiv. De asemenea, bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei va fi aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor în şedinţa din 15 mai astfel că u va mai fi nici un impediment pentru demararea negocierilor. „Sperăm ca după acest concediu colectiv să avem un mandat din partea federaţiei, după ce sindicatele vor da mandat federaţiei.

SOLICITĂRI

Nici un cuvânt până acum despre ce solicitări vor avea la discuţiile cu directorul general Laurenţiu Ciurel. Un lucru e sigur, primordiale sunt locurile de muncă. În plus, Ruşeţ spune că este de acord cu reducerea salariilor compensatorii de la 16 la 6 pentru cei aflaţi aproape de pensie.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: