Ruşeţ, Dian Popescu şi Petrescu, adversari la Senat

Colegiul senatorial nr. 1 din Gorj va fi extrem de disputat la alegerile din 9 decembrie. PD-L propune candidatura actualului senator Ion Ruşeţ, din partea USL va candida liberalul Dian Popescu, iar PP-DD va fi cel mai probabil reprezentat de Ilie Petrescu. Niciuna din candidaturi nu a fost validată încă. Pe colegiul senatorial nr. 2, actualul senator Toni Greblă va fi susţinut de USL, iar contracandidat de la Alianţa România Dreaptă ar putea fi democrat liberalul Mircea Şcheau sau ţărănistul Matei Catrinoiu. Din partea PP-DD nu este vehiculat nici un nume.

Faptul că partidele politice vor candida sub două alianţe puternice, USL şi ARD, face ca numărul de candidaţi la alegerile parlamentare să fie mult mai mic decât acum patru ani. Numărul mic de candidaţi va duce la posibilitatea ca multe colegii să fie închise, în sensul de a fi câştigate de unul dintre combatanţi cu peste 50% plus 1 din voturile valabil exprimate.

USL vrea să închidă toate colegiile

Cum este puţin probabil ca PD-L sau PP-DD să închidă vreun colegiu, există o posibilitate reală ca USL să închidă toate colegiile, de altfel aceasta fiind ţinta declarată a liderilor Uniunii Social Liberale de la Gorj. Doar pe colegiile unde şi PD-L şi PP-DD vor avea candidaţi puternici, USL nu va închide.

Un colegiu aprig disputat este cel reprezentat acum în parlament de senatorul Ion Ruşeţ. Deşi este senator în funcţie, acesta nu intră în luptă cu prima şansă, pentru că un sondaj recent arată că USL are peste 54% în toate colegiile parlamentare. Dian Popescu are prima şansă, dar numai dacă nu va fi săpat de PSD, ceea ce ar fi mai mult decât probabil. Analizele făcute de partide arată că, dacă Dian Popescu nu închide colegiul, postul va fi adjudecat de candidatul PD-L sau PP-DD, chiar dacă acesta se va plasa pe locul al doilea sau al treilea. În mediul politic de vorbeşte deja de o înţelegere făcută de Ruşeţ cu liderii PSD, astfel încât democrat-liberalul să fie ajutat să câştige în detrimentul lui Dian Popescu, cu condiţia ca PD-L să nu îi pună un contracandidat valabil lui Victor Ponta pe Colegiul 6 deputaţi. Iar nominalizarea lui Nicolae Daviţoiu este primul semn că blatul a fost făcut.

Greblă, în luptă cu Catrinoiu

Pe colegiul senatorial nr. 2 favorit este în acest moment actualul senator Toni Greblă, şi pentru că are contracandidaţi slabi. De fapt, din partea PP-DD nu se vehiculează nici un nume, în timp ce democrat liberalii propun un necunoscut, pe Mircea Şcheau. Acesta din urmă ar putea însă să cedeze locul unui alt partid din Alianţa România Dreaptă. Preşedintele PNŢCD Gorj, Matei Catrinoiu, a anunţat deja că doreşte să candideze pe acest colegiu, împreună cu Toni Greblă.

Şcheau este puternic contestat chiar de primarii democrat-liberali, care nu ştiu de unde a apărut acest candidat. În replică, Mircea Şcheau susţine că fiecare este liber să aibă opinii şi că el nu se teme de o luptă cu Toni Greblă.

ANALIZĂ

Candidaţii PD-L şi PP-DD pot ajunge în parlament şi de pe locurile 2 şi 3, cu condiţia ca USL să nu închidă colegiul. Condiţia este însă ca pe acelaşi colegiu să fie candidaţi puternici din partea ambelor partide. Paradoxal, candidaţii PD-L îşi negociază contracandidaţi slabi de la PP-DD, ceea ce nu ar face decât să ajute USL să închidă colegiile.

RENUNŢĂRI

Mai mulţi politicieni de marcă au renunţat în ultimele zile la ideea de a candida din partea PP-DD. Este vorba despre Marcel Romanescu, Cosmin Popescu, Liviu Andrei, Marian Rotaru, Sorin Bucurescu. Renunţarea lor favorizează USL, care va defila astfel la alegerile parlamentare.

PERICOL

Singurul pericol pe care îl mai văd cei de la USL ar fi posibila candidatură a lui Dan Diaconesu în judeţul Gorj, posibil chiar pe colegiul reprezentat de Victor Ponta. Informaţia a fost preluată ieri şi de presa centrală. O candidatură a preşedintelui fondator al PP-DD în Gorj va schimba fundamental toate calculele politice de până acum.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: