Ruşeţ expune două variante de reorganizare a mişcării sindicale

Prim-vicepreşedintele FNME, Ion Ruşeţ, a comentat la o emisiune la TV Sud negocierile pentru acordarea primelor de Crăciun, dar şi viitorul mişcării sindicale. Pentru că au apărut discuţii privind liderii prezenţi la întâlnirea cu Laurenţiu Ciurel, Ruşeţ a menţionat că directorul general  a chemat din toate zonele şi că au fost absenţe previzibile. Ion Ruşeţ a mai spus că este nevoie de o reorganizare a mişcării sindicale şi sunt discutate două variante. Apariţia unui nou lider sau fuzionarea actualelor sindicate.

Reporter: Ce rol au sindicatele în această negociere?

Ion Ruşeţ: Domnule, să ştiţi că în ultimele două săptămâni eu personal am avut o serie de întâlniri. Pe de o parte cu colegii de la sindicat, pe de altă parte cu responsabilii din conducerea CE Oltenia, director executiv şi membri. Un proces de negociere nu e unul public.

Rep.: Cine îşi asumă meritele pentru acordarea acestor prime?

I.R.: Au câştigat lucrătorii şi acest lucru e un pas important, un lucru important.

Rep.: A câştigat şi Ciurel ca nivel de imagine?

I.R.: Rămâne să cuantifice acest lucru.

Rep.: Sindicatele anunţaseră proteste…

I.R.: Unii colegi, inclusiv cei de la Rovinari, au considerat că trebuie să procedeze la manifestări. Din zona Rovinari, datorită unei slabe comunicări, a venit această propunere de pichetare a sediului. (...)  Eu unul aveam informaţii, din discuţiile pe care le purtasem, dar nu se cădea să ies public.

Rep.: Acum câteva luni, când a fost domnul Ciurel în cariere, a fost aplaudat. Acum o să-i pună tablou în sălile de apel?

I.R.: Trebuie să recunoaştem, puţini au fost care au crezut că se pot recupera cele trei zile de fără plată din iunie. Sunt în faţa următoarei situaţii, nu pot să nu spun acest adevăr.

Rep.: Unde mai e sindicatul atunci?

I.R.: Haideţi, nu.

Rep.: Prima jubiliara se mai acordă?

I.R.: Nu, nu se acordă, şi faptul că sunt probleme, trebuie să fim foarte corecţi, s-ar putea să se aibă în vedere găsirea unei alte facilităţi care să se aplice în acelaşi an pentru toţi salariaţii.

Rep.: Nu credeţi că ar fi nevoie de o reaşezare a sindicatelor?

I.R.: Lucrurile sunt complicate, sunt patru federaţii, nici un sindicat majoritar. Lucrurile sunt complicate, cred că se impune cu desăvârşire constituirea unui sindicat majoritar. (...) 2014 e un an de referinţă. Al doilea an care se aplică CCM-ul negociat anul acesta. Trebuie să negociem indicatorii în noul pachet de performanţă. Trebuie să discutăm despre un sistem unic de salarizare. Din acest motiv am stabilit în data de 11 ianuarie Consiliul de Coordonare la Mătăsari, pentru ca cei 190 de reprezentanţi ai oamenilor să hotărască care este strategia pentru viitor. (...) Orice negociere poate fi blocată de una din federaţiile semnatare dacă nu avem un sindicat majoritar. Există sindicatul Petrom care are membri doar la Işalniţa, nu are probleme cu Gorjul, cu mineritul, ne poate pune în dificultate. V-am dat un exemplu. Acest lucru se poate întâmpla şi cu federaţia Energetica. Şi atunci e mult mai bine să existe un sindicat majoritar.

Rep.: Care ar fi procedura legală?

I.R.: Există procedura ca sindicatele care sunt constituite în momentul de faţă să poarte discuţii cu privire la fuzionare, să fie o conferinţă de constituire, de fuzionare, cum va fi. Discuţii există. Nu vă ascund. Cum există şi posibilitatea ca un grup de iniţiativă să înfiinţeze un sindicat, în care  să-i cheme pe lucrători să se afilieze şi să existe această majoritate. Acestea sunt chestiuni de viitor, la care trebuie să ne gândim.

Rep.: Care ar fi cea mai bună idee?

I.R.: Nu pot să spun. Sunt puncte tari şi puncte slabe.

Rep.: Sunteţi interesat de conducerea acestui sindicat?

I.R.: Oamenii trebuie să decidă cine-i reprezintă.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: