S-a dovedit: Johannis nu putea să fie premier

Klaus Johannis nu putea să ocupe funcţia de prim ministru nici în cazul în care coaliţia care îl susţinea ar fi câştigat alegerile. Ziarul Evenimentul zilei a avertizat asupra acestui aspect încă din perioada electorală, când a publicat articolul „Johannis interzis ca premier” şi a demonstrat că primarul Sibiului se lăsa folosit, deoarece ştia că nu va putea să ajungă premier decât pentru câteva luni, din cauza unei incompatibilităţi mai vechi. Potrivit ziarului citat, Johannis era cercetat de Agenţia Naţională pentru Integritate pentru că a încălcat legea, fiind primar şi administrator de firmă în acelaşi timp. Pentru că încălcarea legii era clară, ANI nu putea decât să constate incompatibilitatea şi să interzică timp de trei ani numirea pe funcţii publice.

ANI a constatat că primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 - 18 mai 2004 deoarece a deţinut concomitent funcţia de primar şi calitatea de membru în CA al unei societăţi comerciale, informează un comunicat remis luni.

Agenţia precizează că Johannis a fost informat, în data de 11 noiembrie 2009, despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor, precum şi cu privire la drepturile de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare. "Până în prezent, domnul Iohannis Klaus-Werner nu a făcut uz de drepturile sale", precizează instituţia.

Potrivit Legii administraţiei publice locale 215/2001, „primarul face parte din categoria aleşilor locali”, iar în baza Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, „funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de membru în consiliului de administraţie al societăţilor comerciale”.

Vizualizări: 67

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: