S-au redus internările, dar coplata rămâne ineficientă

Numărul internărilor efectuate la nivelul Gorjului este în scădere. Acest lucru nu se datorează coplăţii, ci faptului că în perioada de vară numărul virozelor respiratorii şi al infecţiilor pulmonare este mult mai mic decât în sezonul rece. În ceea ce priveşte încasările din coplată, acestea rămân în continuare sub aşteptările managerilor de spitale.

Coplata se dovedeşte în continuare a fi ineficientă la nivelul judeţului. Potrivit unei situaţii realizate de Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, în ultima perioadă a scăzut numărul internărilor. Acest lucru nu se datorează coplăţii, ci încălzirii vremii. „La nivelul judeţului Gorj există o tendinţă de scădere a numărului internărilor, dar aceasta nu este datorată coplăţii. În general, în lunile de vară numărul internărilor, precum şi consumul de medicamente scade. Internările sunt mai numeroase în sezonul rece, când foarte mulţi oamenii sunt afectaţi de viroze respiratorii sau infecţii pulmonare”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj.

Statistica realizată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru lunile aprilie şi mai, după introducerea sistemului de coplată, se prezintă în felul următor: la Spitalul Judeţean Târgu Jiu s-au efectuat 3517 internări în luna aprilie şi 3058 de internări în luna mai; la Spitalul Motru s-au efectuat 816 internări în luna aprilie şi 500 de internări în luna mai; la Spitalul Târgu Cărbuneşti- 1288 de internări în aprilie şi 1095 internări în mai; la Spitalul Rovinari- 345 de internări în aprilie şi 315 internări în mai; la Spitalul Novaci- 424 de internări în aprilie şi 314 internări în mai; la Spitalul Bumbeşti Jiu- 310 internări în aprilie şi 273 de internări în mai; la Spitalul de la Dobriţa s-au efectuat 205 internări în aprilie şi 203 internări în mai, iar la Spitalul Turceni- 340 de internări în aprilie şi 295 de internări în mai. Potrivit conducerii CAS Gorj, o evaluare mai precisă a eficienţei sau ineficienţei sistemului coplăţii se poate realiza abia după un an de la introducerea sa. „După un an de la introducerea coplăţii se vor putea realiza nişte valori exacte. Se va face o evaluare şi se va vedea dacă este suficient doar cardul de sănătate. Cred că o perioadă vor funcţiona în paralel”, a mai precizat Daniel Bondoc.

Încasări sub aşteptările managerilor de spitale

Nici încasările din coplată nu se ridică la nivelul aşteptărilor managerilor de spitale. Managerul Constantin Târziu spera să încaseze din coplată în jur de 200 de milioane de lei vechi/lună. „În luna mai am încasat aproximativ 11 milioane de lei vechi din coplată, iar în luna aprilie circa 14 milioane de lei vechi. Iniţial, mă aşteptam să încasăm în jur de 200 de milioane de lei vechi/lună, dar din cei 1200-1300 de pacienţi care se externează lunar doar cel mult 200 de pacienţi fac parte din categoriile ce trebuie să suporte coplata”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti.

Nici Spitalul Judeţean Târgu Jiu nu are încasări adecvate numărului de pacienţi externaţi. „În luna aprilie am încasat din coplată 3500 de lei, în luna mai 3300 de lei, iar în prima parte a lunii iunie 1705 lei. Banii sunt folosiţi pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi de curăţenie”, a declarat Mariana Gridan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

EXCEPŢIE

Spre deosebire de celelalte spitalele din judeţ, la Spitalul Dobriţa numărul internărilor este în creştere, în această perioadă, fapt datorat salinei din incinta unităţii. „Este primul an în care avem foarte mulţi pacienţi în lunile de vară. Au crescut internările cu aproape 5% faţă de anul anterior. Credem că această creştere se datorează salinei. Cu ajutorul salinei scurtăm foarte mult şi perioada de vindecare a pacienţilor noştri”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Dobriţa.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: