S-au speriat de pestă şi au uitat de trichineloză. „Riscă să mănânce carne infestată”

Peste o sută de porci au fost sacrificaţi în ultimele zile numai în comuna gorjeană Țânţăreni. Oamenii s-au alarmat după ce autorităţile au anunţat că vor să facă o groapă unde să arunce animalele moarte, pentru a fi pregătite în cazul în care pesta porcină va ajunge şi în Gorj. Inspectorii DSV avertizează că până acum nu a fost făcut niciun test care să depisteze trichineloza.

Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj, a explicat că, în continuare, se fac filtre la intrările în judeţ şi sunt trase pe dreapta toate maşinile care transportă carne. Până acum nu au fost depistate animale bolnave care să fie aduse în Gorj. „Autovehicule care să transporte animale nu am verificat în această perioadă. Am început din vară controalele în trafic şi nu am depistat niciun cetăţean care să transporte suine. În schimb, am depistat câteva persoane care aveau mijloace de transport cu frig ce aveau diferite defecţiuni la partea frigorifică, dar nu au fost probleme să provină carnea de porc din zone cu focare. Un porc dacă prezintă semne de boală sau nu mănâncă, oamenii trebuie să anunţe imediat medicul veterinar şi dacă se creează o suspiciune, noi ne vom deplasa acolo de urgenţă, pentru a stabili despre ce este vorba”, a spus Călescu.

Cu toate acestea, mulţi oameni s-au panicat în sudul judeţului şi au început să taie porcii şi să pună carnea în congelator mai devreme. S-au temut de pesta porcină, dar au uitat să facă analize şi pentru trichineloză. Medicii veterinari avertizează că este important să fie făcut acest test înainte de a consuma carnea. „Din discuţiile cu medicii veterinari, s-au sacrificat în masă la Turburea, Țânţăreni şi Ioneşti. Cred că peste 100 de porci s-au sacrificat în Țânţăreni şi nu s-a făcut nicio analiză de trichină, din păcate. Noi ne păzim de pesta porcină şi Doamne fereşte să nu dăm de vreun focar de trichineloză. Nu am înţeles de ce nu s-au dus oamenii. Riscă să mănânce carne infestată cu trichină”, a transmis Călescu.

Printre simptomele trichinelozei se numără: tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile de la consumul de carne contaminată. Mai apar febră, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivită, dureri musculare şi slăbiciune musculară severă.

Vizualizări: 1,934

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: