„Să facă să fie bine” – noua politică a CE Oltenia

Conducerea Complexului Energetic Oltenia are sarcină de la secretarul de stat pe energie Maricel Popa „să facă să fie bine“. Să fie bine în raport cu sindicatele din minerit şi energie. După discuţii cu cele două părţi, sindicate şi administraţie, dar şi cu şeful judeţului Ion Călinoiu, Popa a declarat că nu vor fi restructurări în CE Oltenia şi că se vor găsi soluţii pentru redresarea firmei. La plecare, secretarul de stat Popa a primit şi un protocol semnat de Federaţia Naţională Mine Energie pe care trebuie să pună ştampila ministrul Constantin Niţă. Dar, l-a uitat pe un birou la Divizia Minieră, a declarat directorul Aurel Medinţu.

Vizita secretarului de stat de la Departamentul de Energie, Maricel Popa, nu a fost una clarificatoare, ba chiar a ridicat noi semne de întrebare. Popa a venit însoţit de consilierul ministrului Constantin Niţă, Gavril Baican, dar şi de Adrian Ciontea, director pe relaţia cu parlamentul. Pe parcursul discuţiilor cu jurnaliştii nu numai că nu a oferit nicio informaţie sau o soluţie concretă, dar s-a şi contrazis în afirmaţii. Dar, partea bună este că Popa este dispus să vină la Târgu iu şi să stea oricât e nevoie, o săptămână, o lună...

Cinci minute cât cincizeci

Părţile s-au contrazis ieri pe seama duratei discuţiilor, deşi mai importat ar fi fost să ne spună ce s-a discutat. Popa ajuns la Târgu Jiu în jurul orei 10.00. Dialogul cu sindicatele a durat mai bine de o oră. Informaţia este verificată, deoarece în tot acest timp jurnaliştii au aşteptat în faţa sediului sindicatelor. La ieşire, Popa a declarat că: „Ne vom aşeza la masa dialogului. Am reînceput dialogul. Mergem să vorbim cu partea administrativă“.

După întâlnirea cu Popa, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie a făcut o serie de declaraţii. „Noi am prezentat în cadrul întâlnirii şi dezacordurile pe care le avem cu administraţia CE Oltenia, dar şi un proiect pentru un acord tripartit cu Ministerul Economiei, sindicate şi administraţie, un acord care să reglementeze următorii paşi care trebuie făcuţi pentru a aduce stabilitatea în această zonă“, a declarat Ion Ruşeţ, care a menţionat că sindicatele sunt deschise la dialog şi că o dată cu vizita ministrului acesta a reînceput.

Discuţia cu partea administrativă, despre care vorbea Popa, ar fi durat cinci minute, spune directorul Diviziei Energie Aurel Medinţu. „A trecut pe acolo cinci minute şi a plecat“, a spus Medinţu. Şi asta nu e tot. Secretarul de stat Popa a plecat de la Laurenţiu Ciurel, dar a trecut strada la Ion Călinoiu. La plecare, acesta a fost întrebat cât au durat discuţiile cu managerul CEO. „Am avut o întâlnire de o oră şi jumătate cu sindicatele, o oră şi jumătate cu administraţia”, a spus Popa despre întâlnirea de cinci minute, după care a revenit. „A fost o întâlnire de 50 de minute şi ne vom mai întâlni săptămâna viitoare. Trebuie să găsim cea mai bună soluţie pentru a reabilita Complexul Energetic Oltenia“, a adăugat Popa, atunci când a fost confruntat cu spusele directorului Medinţu.

Am rătăcit protocolul, dar să facem să fie bine

Şi după ce dezbaterea despre cât a stat şi unde a stat, secretarul de stat Popa a uitat lista cu doleanţele sindicatelor pe un birou la Divizia Minieră. „O să-l recupereze cineva”, dă asigurări Medinţu. Acordul, important pentru sindicate, a fost răsfoit în diagonală de administraţia CEO. „Dânsul (n.red- secretarul de stat Popa) ne-a arătat un protocol pe care i l-au dat sindicatele. L-am răsfoit aşa, în diagonală, că, vorba lui Iordănescu, să fie bine ca să nu fie rău. Nu era adresat nouă, era un protocol între sindicate şi ministerul energiei. Era un protocol între ministerul energiei electrice şi Federaţia Naţională Mine Energie. Domnul ministru a zis că, mă rog, să semneze protocolul acela. Dânsul a venit şi ni l-a arătat şi nouă şi a rămas acolo pe masă la SDM“.  „Discuţiile cu domnul ministru au fost foarte scurte, i-au dat protocolul acesta şi să facem în aşa fel încât să fie bine“, a mai declarat directorul Aurel Medinţu. Cum adică să fie bine? „Adică să nu facem rău. Nu, nu o să facem rău. Nu ştiu ce înseamnă să facem rău“, a lămurit Medinţu.

L-am informat. Nu m-a informat!

Secretarul de stat a discutat mai mult de cinci minute cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. „L-am informat asupra negocierilor, discuţiilor şi sperăm să găsim ceva mai bună formulă pentru relansarea economică pentru CEO“, a declarat Popa, acesta garantând că nu vor fi disponibilizări anul acesta la CEO. „Am avut o întâlnire scurtă de lucru. A fost însoţit de doi experţi din cadrul ministerului. Problemele sunt legate de activitatea CEO şi impactul la nivelul judeţului Gorj. (...) Nu m-a informat de nici un fel, în mod direct, probabil a fost o discuţie separată, fiecare cu părerea lor. Pe mine nu m-a informat de niciun fel cu discuţiile concrete. Va sta la baza elaborării acestui protocol toate discuţiile pe care le-au avut în mod separat cu CEO şi administraţia“, a menţionat Ion Călinoiu.

De asemenea, Popa va reveni în Gorj săptămâna viitoare când vor fi discuţii cu ambele părţi, sindicate, administraţie. „Se discută săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, de cât ori este nevoie, cu mare drag“, a precizat secretarul de stat. „În cursul acestei după-amiezi va avea loc o discuţie cu reprezentanţii CE Oltenia stabilind că cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare să aibă loc o discuţie cu sindicatele, administraţia şi Ministerul“, a spus şi reprezentantul sindicatelor, Ion Ruşeţ.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: