“Să ne gândim că El S-a jertfit pentru noi şi a Înviat pentru noi”!

-Rep. ÎPS Voastră, ce trebuie să simtă fiecare dintre noi când se gândește la jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos?

-Unde vedem Crucea Domnului, vedem şi pe Mântuitorul Iisus Hristos, iar unde vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos, ne gândim că El S-a jertfit pentru noi şi a Înviat pentru noi! Iar, dacă privim Sfânta Cruce, ne gândim şi la nevoinţă, adică, trebuie să ne ostenim şi noi!

-Rep. Cum putem ajunge să fim răbdători și iertători asemeni Mântuitorului nostru cel Înviat?

-Dacă Mântuitorul Hristos, Care n-a avut păcat, a suferit pentru noi, oamenii, atâtea bătăi, scuipări, loviri, biciuiri şi atâtea ocări pentru noi, la rândul nostru, cred că avem nevoie să suferim pentru păcatele noastre, fie prin post, fie prin rugăciune, fie prin răbdare. Răbdarea încununează, pentru că ea aduce întărire sufletului, întărire trupului şi aduce cununa nevestejită a Împărăţiei Cerurilor!

-Rep. În ajunul Învierii, cum putem vedea mai bine osteneala postului atât de aspru?

-Aşadar, osteneala postului este aşezată la piciorul Sfintei Cruci! Noi urcăm cu crucea noastră, cum am spus, pe Golgota existenţei noastre, dar nu spre un loc al disperării, ci, spre un loc al biruinţei, al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, şi, bineînţeles, al învierii noastre! Eforturile noastre, ostenelile noastre, oricât ar fi de mici sau de mari, toate sunt închinate Mântuitorului Iisus Hristos, jertfei Sale pe Cruce şi Învierii Sale!

-Rep. Semnul Sfintei cruci este doar simbolul jertfei?

-Să vă spun, cred că Sfânta Cruce este ca un semn, ca o cumpănă, ca un hotar. Ea ne ajută să ajungem pe scara aceasta la Sfintele Paşti, când fiecare vom primi darul după osteneala noastră, cum ne spune Sf. Ioan Gură de Aur! În această zi a Învierii Domnului, să cinstim Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos! 

-Rep. Cum am putea învăța mai bine să împlinim Voia Lui Dumnezeu?

-De altfel, Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu este numai om, dar şi Dumnezeu adevărat! El este acela care a fost trimis de Tatăl Cel Ceresc în lume, pentru că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unul Născut, Fiul Său, L-a dat, ca toţi cei ce credem în El să nu pierim. Deci, El a fost trimis în lume! Pentru că şi El, Mântuitorul Iisus Hristos, iubeşte lumea aşa cum Tatăl iubeşte lumea! El a venit aici ca să împlinească voia Tatălui, ca şi noi să învăţăm din această trimitere că această împlinire a voii Tatălui să învăţăm că trebuie să-L ascultăm pe Dumnezeu, să împlinim Voia Lui.

-Rep. În aceste momente de adâncă tristețe, dar și de pregătire pentru bucuria Învierii, v-aș întreba, ÎPS Voastră, ce înseamnă ascultarea de Dumnezeu?

-Aceasta este ceva care ne arată şi faptul că atunci când vrem ceva este o deliberare a sufletului nostru, fiindcă această lucrare a noastră să fie îndreptată întotdeauna spre faptele bune, ca şi noi să învăţăm de aici că şi noi suntem chemaţi! Dacă El a fost trimis, de bună seamă că şi noi trebuie să-L ascultăm!  

-Rep. În încheiere, vă mulțumesc mult pentru acest dialog, dar aș mai dori să ne spuneți, cum ne sfătuiți să primim bucuria Învierii Mântuitorului, cu sufletul smerit sau cu acea bucurie a sufletului care înseamnă lumină divină?

-Deci, având sufletul nostru smerit, la sfârșitul Postului mare, noi privim spre Vinerea Patimilor, privim spre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, când din vinerea aceea în care a fost răstignit Domnul a urmat apoi îngroparea  şi Învierea Domnului nostru Iisus Hristos! În bucuria acestei sărbători, e adevărat, în post şi rugăciune, osteneală şi smerenie desăvârşită, noi ne pregătim sufleteşte şi ne purtăm crucea noastră!

Profesor, Vasile Gogonea

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: