„Să ne judece colegii noştri, doctoranzii!”

Văd la televizor o creatură de rău-augur. Un fel de om, dar cu o singură sprânceană, în loc de două, frunte nemaivăzut de îngustă şi de încreţită pentru specia umană şi o vorbă neromânească, ceva cum se vorbea la mine la ţară acum 200 de ani. Un fel de verigă lipsă din lanţul evolutiv. Până să apară o clarificare pe ecran, mă întrebam ce e cu getodacul ăsta venit din străfundurile funeste ale istoriei. Când colo, aflu că e primar. La mine în judeţ. Şi nu oriunde, ci în reşedinţa judeţului, la Târgu Jiu. Râd jumătate de oră aproape fără încetare. Apăi să mă scuze târgujienii, dar Hanu, primarul nostru de la Motru, este un fin şi rasat intelectual, prin comparaţie cu al lor. Chiar întreb o prietenă din Târgu Jiu cum naiba nu le e ruşine să iasă pe stradă cu un asemenea primar. Îmi spune: ”Ne cam e, dar n-avem ce să facem. Îl votează toţi romii şi toţi pensionarii.” Mulţumiţi-le grecilor pentru democraţie şi Gorjului pentru lipsă de educaţie, aşadar, dragi conjudeţeni!

Apoi, prietena vine cu ceea ce pentru mine reprezintă o ştire care mă face să mă dau cu capul de masa din bucătărie, încetişor: creatura pe care o văzusem, acest Cârciumaru, ESTE DOCTOR. Nu ştia nici ea exact în ce, ceva inginerie, pasămite, dar nici nu mai contează. Cum era vorba aia? Arată-mi cine e doctor în ţara ta ca să-ţi spun în ce ţară sinistră trăieşti. Nu întâmplător, Cârciumaru e prieten cu alt doctor celebru şi meritoriu, Victor Viorel. De altfel, s-au şi vizitat ieri. Unde altundeva putea Victoraş să dea o declaraţie atât de imbecilă şi nesimţită precum ”nu-mi dau demisia din funcţia de premier pentru că asta ar însemna trădare faţă de alegători” decât într-o conferinţă de presă de la Târgu Jiu? Lejeritatea cu care urmăritul penal a spus aşa ceva îmi aminteşte (cu scuzele de rigoare) de două versuri minunate ale răposatului Vadim despre el: ”Dacă scoţi din el tupeul/ Rămâne un vid jegos”.

I-aş fi zis lui Ponta ce i-ar zice orice om de bun-simţ: că trădarea adevărată e să furi ca un găinar, în cârdăşie cu prietenul tău prostălău, în timp ce reprezinţi România la nivel înalt. Că trădarea e să discreditezi justiţia din ţara al cărei premier eşti, atunci când acea justiţie e împotriva ta. Că trădarea e să te agăţi cu dinţii de funcţie, ca ultimul om, când râde o Europă întreagă că avem un premier trimis în judecată. Dar cred că e în zadar. Vorba prietenei, până la urma însuşi poporul ne va da peste nas, votându-i iar şi iar. Uitaţi-vă iar la faţa lui Cârciumaru şi la tupeul lui Viorel şi amintiţi-vă că nu au ajuns întâmplător acolo. Noi ne-o facem cu mâna noastră, din patru în patru ani şi chiar mai des.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: