Salarii dublate ilegal, angajații obligați să restituie banii

Salarii dublate fără temei legal la o primărie din Gorj. Angajații sunt nevoiți acum să scoată bani din buzunar și să restituie banii încasați fără drept. Primarul din Țicleni aproape că a dublat lefurile bibliotecarelor, însă un control al Curții de Conturi a scos la iveală faptul că banii au fost acordați ilegal și trebuie restituiți. Aceiași verificatori au stabilit și că edilul s-a pontat la muncă deși era plecat în străinătate, în concediu.

Curtea de Conturi a stabilit că primăria trebuie să recupereze acum de la bibliotecare aproape 60 de mii de lei. „Salariile de bază brute ale persoanelor care au ocupat funcția de bibliotecar IA, gradația 5, studii medii, au fost stabilite prin dispozițiile primarului, în anul 2018 și 2019, în cuantum mai mare decât cel legal. Astfel că s-a constatat că, începând cu 1 ianuarie 2018, s-a stabilit eronat un salariu brut de 6.026 lei, corect fiind de 3.291 lei. Plățile nelegale ce urmează a fi recuperate sunt de 59.846 lei și reprezintă drepturi salariale acordate fără temei legal”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Primarul orașului Țicleni, Radu Constantin, a explicat că angajatele știau de acest risc încă de la început pentru că edilul n-a fost sigur că poate majora și lefurile lor. „Salariile bibliotecarelor, când am mărit la salariații din primărie, am mărit și la bibliotecare. Acolo n-am fost sigur că trebuie să măresc. Le-am luat în scris un angajament, în caz de nu e corect, să dea banii înapoi. Am aceste angajament. Dacă dânsele nu vor să pună banii de bună voie, o să mergem și cu dânsele în instanță să se recupereze sumele. Câte 14 mii de lei trebuie să aducă fiecare”, a explicat edilul din Țicleni.

O altă neregulă depistată de Curtea de Conturi a fost și cu condicile de prezență. Primarul ar fi fost pontat ca fiind la muncă deși, anul trecut, în acea perioadă, era plecat în concediu în străinătate. Edilul recunoaște acest lucru, dar spune că nu a prejudiciat cu nimic bugetul comunei: „M-am pontat, dar eu nu am prejudiciat statul cu nimic. Eu iau aceiași bani și dacă lucrez, și dacă sunt în concediu. Domnul prefect mi-a spus că e de ajuns să-l anunț pe dânsul că nu sunt în localitate. Am anunțat și Consiliul Local că nu sunt în localitate. Nici când lucrez sâmbăta sau după ora 16, nu trec în plus. Nu știu dacă e un impediment că am fost eu plecat o săptămână și am fost pontat și n-am luat un leu în plus”.

Vizualizări: 3,726

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: