Salină şi popicărie la Sanatoriul de la Dobriţa

Greu de crezut, dar destul de mulţi bani vor fi cheltuiţi anul acesta pentru realizarea unei saline la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Dobriţa. Managerul unităţii, Tiberiu Tătaru, a anunţat ieri că are alocată deja de la Consiliul Judeţean suma de 300.000 de lei, bani care vor fi folosiţi în perioada următoare pentru a realiza la sanatoriul TBC cea mai mare salină din Oltenia.

 Administraţia unităţii sanitare va demara în această primăvară procedurile pentru organizarea licitaţiei în urma căreia să fie desemnată firma ce va realiza salina, aici urmând să se poată trata apoi inclusiv persoane din afara spitalului.

„Vor fi două circuite. Unul va fi destinat exclusiv pacienţilor şi, pentru a evita orice risc de îmbolnăvire, pe un circuit secundar, vor avea acces persoane care vor putea veni la salină fără să fie pacienţii noştri. Va fi o investiţie cu o capacitate de 90 de persoane, dintre care 50 de locuri vor fi pentru pacienţii spitalului. Cei care vin din afară vor avea la dispoziţie şi spaţii de cazare, totul fiind contra unor taxe ce vor fi aprobate la momentul respectiv. Noi avem ca termen de finalizare a investiţiei data de 31 august şi am convingerea că până atunci totul va fi pus la punct”, spune Tătaru.

Planuri

Managerul de la Dobriţa are şi alte planuri mari pentru unitatea pe care o conduce, aici urmând să fie amenajat şi un cabinet de kinetoterapie, dar şi un club al pacienţilor, la care aceştia vor avea acces la programe tv, jocuri de şah şi table, dar şi la mese de biliard. Puţină lume ştie că la Dobriţa a existat o popicărie în perioada de început în care a funcţionat spitalul. Urmele popicăriei au ieşit la iveală primăvara aceasta, când Tătaru a făcut curăţenie generală în curtea spitalului, spaţiul amenajat pentru pacienţi în acest sens fiind acoperit nu doar de boscheţi, ci şi de pământ. De altfel, chiar şi salina va fi amenajată în locul unei vechi brutării, folosite pe vremuri, evident, la producerea pâinii necesare pacienţilor. Acum pâinea este adusă de la Târgu Jiu, spitalul fiind dotat, între timp, cu panouri solare pentru producerea apei calde. Clădirea a fost reabilitată termic, geamurile sunt doar termopan, instalaţiile electrice sunt toate noi, construcţia căzută în paragină cu câţiva ani în urmă fiind de nerecunoscut acum.

Călinoiu vrea fermă

Şeful CJ Gorj susţine inclusiv amenajarea unei mini ferme, un fel de grădină zoologică, în care să fie crescute vite şi păsări, aşa cum se întâmpla pe vremuri, fostele grajduri fiind acum doar nişte clădiri părăsite. „S-au făcut multe aici în ultimii ani şi meritul este doar al managerului Tătaru. Se vede mâna bunului gospodar, ca să spunem aşa, pentru că faţa clădirii s-a schimbat, personalul medical nu se mai ceartă, există proiecte ambiţioase de viitor, exact de ceea ce avea nevoie acest spital pentru a renaşte. Este rezultatul descentralizării, dar, din păcate, al unei descentralizări nefinalizate pentru că, în privinţa fondurilor, implicarea noastră este limitată. Banii tot de la Casa de Sănătate vin şi, de aceea, cred că reforma şi descentralizarea trebuie să fie continuate pentru că efectele pozitive încep deja să se vadă”, spune Călinoiu.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: