Salvatorul mititeilor

Victor Ponta are pentru prima dată şansa de a intra în istorie, dacă va reuşi să salveze tradiţionalii mititei de la Directiva Comisiei Europene care va interzice de la 1 iunie folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esenţiali în reţeta de preparare a micilor.

Guvernul Ponta împlineşte în luna mai un an, perioadă dominată în principal de închiderea unor mari combinate, care a generat haos pe piaţa energiei, un an cu multe proteste ale muncitorilor din zona privată, cu concedieri colective şi IMM-uri în insolvenţă. Zona bugetară este relativ mulţumită de reîntregirea salariilor, chiar dacă aceasta nu a acoperit nici măcar creşterea facturilor la utilităţi. Un an de guvernare care a adus taxe noi pentru fermieri, creşteri de taxe locale. Urmează un an în care creşterea economică este prognozată pe spinarea agriculturii, deşi urmează patru luni de secetă cruntă, după cum s-au exprimat meteorologii. Acum că a dat ştevia pe lângă gard, românii se mai descurcă de pe o zi pe alta. La nivel macro lucrurile arată însă foarte rău. Aproape toţi şefii de instituţii, fie că e vorba de primării, de judecătorii, de spitale sau poliţie, spun că bugetele sunt acoperitoare doar pentru primele opt luni ale anului. Nimeni nu ştie de unde vor veni banii pe ultimele patru luni, dar aşteaptă ca în fiecare an o rectificare. Tot mai mulţi spun că anul acesta rectificarea nu va fi pe măsura nevoilor, dar nu ne rămâne decât să aşteptăm. În acest context, salvarea mititeilor ar fi singurul lucru bun din primul an de guvernare Ponta.

Ei bine, astfel de îngrijorări nu întâlnim decât la talpa ţării. Guvernul Ponta are un incredibil talent de a nu transmite îngrijorări, ba chiar dă damfuri de optimism. Victor Ponta e ocupat cu salvarea mititeilor, cu show-uri televizate, model urmat de aproape toţi miniştrii săi. Este primul guvern care îşi trimite seară de seară miniştri pe toate posturile de televiziune. Comunicarea este foarte importantă pentru un guvern, când un ministru apare la o emisiune pentru a comunica schimbări importante de strategie este foarte bine. Dar Ponta şi miniştri săi apar la tot felul de clăci televizate, emisiunile alea cu 4-5 analişti (fie ei ziarişti sau politicieni) care se pricep la orice, discută şapte – opt teme, le amestecă, le fac varză, nu se înţelege nimic.

Dacă guvernarea USL este varză, opoziţia PD-L şi PP-DD este chiar mai puţin de atât. Este incredibil cum visul majorităţii parlamentarilor din opoziţie este să treacă la putere, singura lor grijă fiind să aleagă partidul care va rămâne la putere după ruperea USL. Politicienii au decăzut atât de mult încât niciunul din partidele actuale nu mai inspiră încredere. Oamenii au nevoie de altceva, de o mişcare să apară de jos în sus, dar deocamdată lipseşte factorul de coagulare.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: