Samarineşti: Cofinanţarea investiţiilor, cât bugetul pe doi ani

Situaţie dificilă la Samarinești, unde autoritățile locale trebuie să asigure cofinanţarea pentru lucrări care au fost deja realizate. Este vorba de lucrările pentru alimentarea cu apă și pentru introducerea canalizării pentru care constructorul nu poate încasa ultima tranşă de bani de la Agenţia Fondului de Mediu, până ce primăria nu își plătește partea de contribuţie. Autorităţile spun că nu au banii necesari, cofinațarea fiind echivalentul bugetului comunei pe doi ani.

 Autoritățile locale din Samarinești au recepţionat recent lucrările pentru alimentarea cu apă şi pentru introducerea sistemului de canalizare, ce a presupus inclusiv realizarea de staţii de tratare. De această investiție au beneficiat satele Samarinești, Boca şi Valea Bisericii. Investiția a fost una majoră, iar parte din cheltuieli au fost asigurate din bani alocați de Agenția Fondului de Mediu.

Constructorul, firma Eurodacos, a reușit să încaseze două tranșe de bani pentru aceste lucrări, dar nu poate să obțină și diferența. Cofinațarea primăriei a fost de 5%, la care s-au mai adăugat și cheltuielile neeligibile. "Cele mai mari probleme sunt datorită faptului că nu avem banii de cofinanțare. Și dacă nu-i vom primi riscăm ca Agenția Fondului de Mediu să nu-și onoreze plata către constructor. Avem nevoie de aproximativ 500 mii lei. Asta înseamnă pentru noi bugetul pe doi ani și jumătate al comunei Samarinești. Lucrările le-am finalizat săptămâna trecută. Stația a fost pusă în probe, s-a dus și conducta la emisar. Vom depune documentația pentru autorizare", a explicat Marian Ardeiu, primarul comunei Samarinești.

Autoritățile locale spun că din bugetul local nu există vreo posibilitate să poată asigura partea de cofinanțare, iar cea mai mare speranță și-o pun în Consiliul Județean Gorj. "Important este să încheiem acest proiect cât mai repede ca să putem să-l începem pe următorul. Adică să trecem la branșamentele individuale la populație și să extindem rețelele de apă și canalizare în celelalte zone unde nu s-a ajuns. Fiind o zonă de deal, cu multe diferențe de nivel, vor trebui montate încă două hidrofoare", a mai spus primarul.

Autorităţile locale din Samarineşti speră că vor beneficia și de sprijinul noilor parlamentari din Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 1,548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: