Sancţiuni pentru fermierii care nu au plătit impozitul agricol

Fermierii gorjeni au avut ca termen limită data de 15 decembrie pentru plata tranşei a doua din impozitul agricol. Veniturile încasate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice până la sfârşitul săptămânii trecute sunt de aproximativ 900.000 de lei. Reprezentanţii instituţiei îi avertizează pe contribuabilii care desfăşoară activităţi agricole că pentru fiecare zi de întârziere se percep penalităţi şi dobânzi.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţile agricole trebuiau să achite 50% din impozit până la data de 27 octombrie, iar tranşa a doua până la data de 15 decembrie inclusiv. „La primul termen de plată, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Gorj a încasat 283.692 lei, reprezentând impozit aferent veniturilor din activităţi agricole. După al doilea termen de plată, avem încasată suma de 897.058 lei. Pentru anul 2013, suma totală încasată, reprezentând impozit aferent veniturilor din activităţi agricole, a fost de 1.003.987 lei”, a declarat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj.

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Contribuabilul care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice  recomandă fermierilor să se grăbească să-şi plătească impozitele întrucât vor fi nevoiţi să suporte dobânzi şi penalităţi de întârziere. „Nivelul dobânzii este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere”, a mai precizat Luminiţa Penciu.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: