Sărăcie la primării după majorarea salariilor. Primar: Va veni cineva şi va începe să taie

Reducerile de taxe le dau dureri de cap primarilor care au început să se plângă deja că nu ştiu cum vor face faţă majorărilor de salarii şi a plăţii facturilor pentru utilităţi. Primarul din Bumbeşti Jiu susţine că majorările s-au făcut din pix şi s-au creat dezechilibre. În plus, edilul Constantin Bobaru lansează şi un avertisment: „O să ajungă cineva ca în 2010, când va veni şi va începe să taie!”

Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% se cunoaşte deja în conturile primăriilor. În Bumbeşti Jiu, se încasau câte 300 de mii de lei în fiecare lună numai la acest capitol. Acum, încasările au scăzut până la 180 de mii de lei, a anunţat primarul. Constantin Bobaru nu s-a abţinut să vorbească şi despre majorările salariale din sistemul bugetar. „S-a creat un dezechilibru între anumite categorii socio-profesionale şi cred că s-a început cam prost. Nu este rău că s-au majorat salariile, veniturile în general, în sectorul bugetar. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că în sectorul bugetar se consumă bani şi nu produce plus valoare. Nu spune nimeni că învăţământul nu este important, sănătatea, la fel, administraţia publică. S-a mai făcut un dezechilibru cu legislaţia prin care s-a vrut o salarizare unitară şi numai salarizare nu a ieşit după această lege”, a declarat, la Radio Infinit, primarul Constantin Bobaru.

Singura salvare a primarilor ar fi să se împrumute. Chiar şi-aşa, este periculos. „Sunt presiuni asupra noastră, a primarilor, din partea salariaţilor. Bugetele sunt aşa cum sunt, susţinute financiar de Guvern, iar salariile depăşesc cu foarte mult aceste cifre despre care discutăm. Va trebui să ne uităm foarte atent la mediul economic. Noi nu producem bani. Noi consumăm bani. Sunt curios cum se va încheia această bulibăşeală. Banii trebuie să vină de undeva. Te împrumuţi la bancă şi de unde îi dai înapoi? Nu poţi să dai banii înapoi ce faci? Bagi localitatea în insolvenţă? O să ajungem ca în 2010, când va veni cineva de sacrificiu şi va începe să taie”, este avertismentul primarului din Bumbeşti Jiu.

Pentru că veniturile s-au diminuat, la Primăria din Sadu se strânge deja cureaua. Se fac economii pe toate planurile. „Trebuie mare prudenţă. Va trebui să fiu foarte atent cu cheltuielile materiale. Sunt bani care se duc. Inclusiv la iluminat, căldură, hârtia de xerox. Am avertizat angajaţii. Factura la gaz la instituţii este foarte mare. Eu plătesc la primărie în jur de 80 – 100 de milioane de lei vechi gaz”, a mai declarat edilul.

Vizualizări: 1,969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: