Sărbătoare cu vin şi castane fierte, la Tismana

A fost sărbătoare mare joi, 11 octombrie, în oraşul Tismana. De Festivalul Castanului, autorităţile locale au fiert 150 de kg de castane pe care le-au oferit participanţilor. Primarul Marian Slivilescu a adus de acasă 50 de litri de vin, pentru a-i cinsti pe invitaţi.

„Festivalul Castanului” de la Tismana a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Manifestările s-au desfăşurat în zona centrală a oraşului, în parcul din faţa şcolii gimnaziale, acolo unde a fost amenajată şi o scenă. Atmosfera a fost întreţinută de micii artişti din localitate şi de invitaţii lor din comunele învecinate. Invitaţii au fost întâmpinaţi cu castane fierte şi vin. „Pentru că este un festival al castanului, nu puteau să lipsească castanele. Deja, la bucătăria noastră improvizată fierb 150 de kilograme de castane pentru voi, cei mici, pentru cei care participă la această manifestare, iar pentru cei care pot, sunt sănătoşi şi nu au maşină pe care să o conducă, oferim şi un pahar de vin. Nu există combinaţie mai delicioasă decât combinaţia dintre castane şi vin”, le-a transmis invitaţilor Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.

Câţiva localnici au expus spre vânzare o parte din recolta de castane din acest an. Un kilogram de castane s-a vândut în ziua festivalului cu 10 lei. În pieţele din Târgu Jiu, aceste delicatese pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 15 şi 18 lei/kg. „Producţia de anul acesta este bunicică. Faţă de anul trecut este mai bine. Eu am trei hectare de castani. Acum am venit cu 100 de kg. Am dat până acum o tonă şi ceva. E un venit pentru noi. Înainte să se îmbolnăvească castanii, strângeam câte 5-6 tone. Depinde şi anul cât e de bun. Vindem kilogramul cu 10 lei. Comercianţii iau de la noi cu un preţ şi dau cu un alt preţ. Anul trecut am mai vândut şi la 8 lei pe kg”, a spus Vasile Mogoş din satul Gornoviţa.

Alţi localnici nu au fost mulţumiţi de producţia din acest an. „Eu veni cu vreo 50 de kilograme de castane. Am şi legume, ultimele din solarii. Praz, ardei iute, gogonele, varză. Castanele le dau cu 10 lei, 2 lei firul de praz, 3 lei gogonele, 2 lei kilogramul de varză. La castane, am lăsat la preţ, că e zi de sărbătoare, dar şi pentru că noi suntem de aici, sunt culese, adunate de noi. Comercianţii pun, vor să câştige ei mai mult decât noi, care le culegem şi le adunăm. Producţia de anul acesta a fost slabă. Pentru că s-au uscat foarte mulţi castani. Am făcut o plantaţie nouă anul trecut, dar abia peste 7-8 ani dacă se va face ceva producţie”, a spus Victoria Manoniu din Gornoviţa.

De la festival nu au lipsit dulceţurile de trandafiri, de piersici sau costumele populare tradiţionale. Cei prezenţi au avut ocazia să asiste şi la o demonstraţie de olărit oferită de un meşter popular.

Galerie foto





Vizualizări: 1,414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: