Sârbii Energiei îl așteaptă pe Moș Crăciun !

Creștini de rit vechi, sârbii vor sărbători Crăciunul sâmbătă. Va fi motiv de sărbătoare pentru 3 dintre cei care își fac treaba la secția de baschet a Energiei. Astfel antrenorul Slobodan Nikolic, fiul acestuia Stefan dar și proaspăt sositul, Rajko Kljajevic, așteaptă cuminți sosirea Moșului.

Nikolic senior e cu gândul la meciurile cu Craiova de duminică și luni dar până atunci va petrece sărbătoarea nașterii Domnului alături de prieteni. Nikolic e fericit că ”gașca” de sârbi nu s-a subțiat după plecarea lui Milan Oluic. În locul acestuia a sosit Rajko Kljajevic, un pivot nu chiar uriaș (2,07 m) dar care a fost aproape de NBA la un moment dat!

Nikolic cere Moșului o victorie

Sârbii sunt o nație aparte. Cunoscuți pentru puterea lor de luptă dar și pentru dârzenia lor, vecinii de la vest se pregătesc de Crăciun. Ei respectă în continuare vechiul calendar, cel Gregorian, astfel că vor sărbători nașterea Domnului pe 7 ianuarie și Revelionul pe 14. E și cazul antrenorului de la Energia Rovinari dar și a doi dintre jucători. Slobodan Nikolic se gândește la schemele de joc pe care să le aplice în amicalele cu Craiova de duminică și luni dar înainte de asta va petrece. ”Sunt creștin sută la sută de 52 de ani. Noi sârbii dar și rușii, bulgarii și o parte din greci și israelieni, sărbătorim Crăciunul după calendarul Gregorian. Fac Crăciunul departe de familie dar am o mică ”bandă” de 6-7 haiduci care vin și sărbătoresc cu mine aici. Sâmbătă după antrenament, vom sta puțin la sală, vom închina un pahar, vom mânca și ne vom simți bine. Nu avem ritualuri complicate sau extraordinare. Vineri seara se merge la biserică, se ascultă slujba dar cel mai important e ca sâmbătă prietenii și familia să se adune la o masă, să vorbească, să glumească și să se relaxeze. Mâncăm carne de porc, mâncăm de toate. Nu o să am un brad de Crăciun, am avut când ați sărbătorit voi Crăciunul. Mâine (n.r. azi) se încheie și postul pe care oamenii cei mai credincioși l-au ținut. Eu nu l-am ținut. O să vină și Moș Crăciun dar pentru mine o să vină pe 14 când jucăm cu Mediaș (n.r. râde)”, spune antrenorul care a venit la Energia în vara lui 2010.

Sârbul minune și-a făcut apariția

În sfârșit a sosit! Sârbul minune lăudat de antrenor, Kljajevic, a ajuns la Tg Jiu. Ieri la prânz s-a antrenat pentru prima oară alături de noii colegi și e decis să impresioneze. Rajko e văzut ca un fost copil minune al baschetului din Serbia și chiar a fost aproape de draftul NBA la un moment dat. Nu a confirmat întru totul speranțele puse în el și, la aproape 27 de ani, pe care îi va împlini în februarie, încearcă o nouă aventură într-o țară străină. Până acum a jucat doar în Serbia, Polonia și Muntenegru. ”Miercuri seara am ajuns aici, prima impresie e bună, am fost primit foarte bine atât de conducere cât și de colegi. Am urmărit pe internet parcursul Energiei. Sper să mă ridic la așteptările conducerii, antrenorului cât și a fanilor care-și pun speranțe în mine. Nu cred că e un pas înapoi să vin aici, am doar 26 de ani și sper să nu dezamăgesc pe nimeni. Vreau să ajut clubul și antrenorul să-și atingă obiectivele, sunt foarte ambițios și chiar nu cred că e un pas înapoi pentru mine. O să arăt pe teren ce pot!”, spune Kljajevic, pivotul adus să-i facă mai multă concurență lui Steffel. Nikolic speră să reușească ce alții nu au reușit, adică să-l aducă pe Rajko la potențial maxim.

2 – metri și 7 centimetri are Kljajevic. E mai scund cu 5 cm decât celălalt pivot al Energiei, David Steffel și cu 9 cm mai scund decât polonezul din sezonul trecut, Rafal Bigus.

5 – echipe a schimbat până acum Kljajevic în cariera sa.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: