Șase bărbați și o femeie în lupta pentru mandatul de senator

Un ministru, doi primari, un ex-viceprimar, doi afaceriști și o șefă de partid sunt politicienii care s-au încumetat să intre în cursa electorală ce va începe oficial peste câteva zile pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor fi organizate pentru postul de senator rămas vacant după plecarea lui Toni Greblă la Curtea Constituțională. Alegerile sunt programate pe 25 mai, în aceeași zi cu cele europarlamentare, iar pentru acestea sunt organizate birouri electorale separate de cele care au fost deja înființate pentru a gestiona organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Biroul Electoral Județean Gorj a finalizat în noaptea de luni spre marți procedurile de înscriere a candidaților pentru alegerile respective, președinta PPDD Simona Man fiind ultima care și-a depus dosarul pentru a-i fi validată candidatura. Dosarul respectiv a fost înregistrat la BEJ Gorj cu circa o jumătate de oră înainte de expirarea termenului legal până la care orice persoană se putea înscrie oficial în cursa electorală, filiala județeană a PPDD așteptând atât de mult întrucât și Dan Diaconescu era așteptat să își depună candidatura pentru alegerile respective. „Domnul Dan” candidează însă la Satu Mare, pentru a deveni parlamentar acolo, la Gorj PPDD fiind reprezentat chiar de președinta partidului, mâna sa dreaptă fiind deputatul Niculina Mocioi.

Bătălia cu bărbații

Cele două politiciene vor trebui să facă față unei lupte dure care se va duce cu ceilalți șase candidați interesați de câștigarea acestui colegiu. Dintre aceștia, cele mai mari șanse, la ora actuală, le are candidatul PSD, nimeni altul decât ministrul învățământului superior Mihnea Costoiu, originar din Târgu Jiu. Acesta și-a depus oficial candidatura la sfârșitul săptămânii trecute, în prezența premierului Victor Ponta și a altor membri ai Cabinetului, aflați în vizită oficială la Târgu Jiu. Cu câteva minute înainte de sosirea lui Costoiu la BEJ Gorj și-a înregistrat candidatura și președintele filialei județene a partidului Forța Civică, Ion Săvoiu.

candidati_senat_gorj

Acesta este om de afaceri și timp de mai mulți ani a fost reprezentantul românilor stabiliți în zona Milano, fiind și fost șef de cabinet în zona respectivă din partea fostului deputat PDL Marcel Romanescu. Ion Săvoiu și-a început deja campania electorală la nivel de Colegiu, el criticând în termeni duri în special Partidul Social Democrat. Criticile sale au vizat până acum și modul în care a evoluat echipa Pandurii Târgu Jiu, după ce conducerea clubului a fost preluată de reprezentanți ai PSD Gorj, Pandurii pierzând în această primăvară aproape toate meciurile disputate atât pe teren propriu, cât și în deplasare.

Primarii

PDL Gorj îl are drept candidat în aceste alegeri pe unul dintre vicepreședinții săi, Liviu Cotojman. Acesta este primar al comunei Roșia de Amaradia, grav afectată de alunecări de teren în ultimii zece ani, până acum edilul nefiind implicat în alte campanii electorale, cu excepția celor din localitatea pe care o conduce. Un alt primar, Mihai Viorel Mazilu, de la Târgu Cărbunești, și-a depus și el candidatura, luni, la BEJ Gorj, el fiind și vicepreședinte al PNL Gorj. Nici primarul respectiv nu a mai fost implicat până acum în alte campanii electorale în afara celor din localitatea în care a fost ales de două ori.

Mazilu îl va avea printre contracandidați pe fostul viceprimar de la Târgu Cărbunești, Ion Fugaru, care candidează pentru postul vacant de senator din partea Partidului Mișcarea Populară. Fugaru a fost președinte al PRM Gorj în perioada anilor 2008-2009, când a fost și viceprimar al orașului, ulterior el fiind dat afară din partid, pe fondul unor neînțelegeri pe care le-a avut cu Corneliu Vadim Tudor. Fostul viceprimar și-a încheiat mandatul la Primăria Târgu Cărbunești pe fondul unor dispute cu primarul Mazilu, acesta susținând că edilul nu ar fi derulat legal unele contracte încheiate de instituția pe care o conduce.

Ion Fugaru s-a înscris în PDL după ce a părăsit PRM, fiind secretar general adjunct al organizației pentru circa un an de zile, ulterior fiind dat afară și din acest partid, pe fondul unor neînțelegeri cu actuala conducere a filialei. Acesta s-a înscris în PMP în urmă cu câteva luni, filiala Gorj fiind condusă de Nicolae Davițoiu, fost candidat al PDL pe Colegiul 6 Deputați, câștigat de Victor Ponta în 2012, Davițoiu fiind și el exclus din partid după acele alegeri.

Denunțătorul

Cel de-al șaptelea candidat înscris în cursa electorală este președintele PNȚCD Gorj, Matei Catrinoiu. Acesta a mai candidat în trecut și pentru postul de președinte al Consiliului Județean Gorj, la alegerile din iunie 2012 el fiind în postura de a nu-și face campanie electorală întrucât era implicat în scandalul arestării de către DNA a judecătoarei Carmen Mladen, de la Curtea de Apel Craiova. Judecătoarea a fost reținută, arestată preventiv și ulterior condamnată întrucât îl șantaja pe Catrinoiu cu fotografii indecente, la sfârșitul anului trecut liderul țărănist fiind implicat într-ul alt autodenunț făcut la Parchet.

Matei Catrinoiu s-a plâns procurorilor de faptul că fostul candidat la Președinția României, Constantin Ninel Potârcă încearcă să îl mituiască, pe 19 decembrie 2013 Potârcă fiind reținut și ulterior arestat preventiv pentru că i-a oferit acestuia o mită de 5000 de lei pentru a-i cumpăra bunăvoința. Șeful PNȚCD Gorj este lichidator judiciar și administrează una dintre firmele pe care Potârcă le-a avut și pentru care, într-un alt dosar penal, este judecat de evaziune fiscală, fostul prezidențiabil fiind și în prezent în arest la domiciliu în urma denunțului făcut de Catrinoiu la Parchet.

Surse judiciare spun că liderul țărănist are o contribuție importantă și în arestarea baronului de Mehedinți, Adrian Duicu. Firma prin care acesta administra benzinării din județul vecin a ajuns în administrarea lui Catrinoiu, iar acesta a descoperit nereguli grave, pe care le-a sesizat organelor de control, scandalul urmând să devină public în perioada următoare, mai ales că la mijloc e vorba de cantități impresionante de combustibil vândute la negru.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: