Şase mii de elevi, pregătiţi să susţină bacul în februarie

Aproape 6000 de elevi gorjeni vor susţine în acest an examenul de bacalaureat. Înscrierile s-au încheiat săptămâna trecută, iar primele probe vor începe în luna februarie. Noua structură a examenului constă în două tipuri de probe, respectiv evaluări orale pe parcursul anului şcolar 2009-2010 şi scrise la finalul lui.

Camelia Bibere, inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, spune că majoritatea candidaţilor provin din această serie, deşi există şi absolvenţi din promoţiile trecute care n-au susţinut încă acest examen: „Avem 5747 înscrişi din această promoţie şi 125 din cele anterioare”. Examenul de bacalaureat va începe în 2010 mult mai devreme faţă de anii anteriori. Prima probă pe care o vor susţine elevii claselor a XII-a, cea care vizează evaluarea competenţelor  la Limba şi Literatura Română, va avea loc în perioada 15-17 februarie, în luna aprilie aceştia vor susţine proba orală la informatică iar în perioada 31 mai-4 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă. În perioada 28 iunie-2 iulie  vor avea loc probele scrise la Limba şi Literatura Română, Matematică şi proba obligatorie a profilului.

Examinaţi de profesori din şcoală

Spre deosebire de anii trecuţi, când candidaţii susţineau evaluările orale în centre de evaluare stabilite dinainte, acum probele pentru competenţe vor avea loc la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în faţa unei comisii formate din doi profesori care predau la instituţia respectivă. Bibere mai precizează că în funcţie de dotarea fiecărei şcoli cu calculatoare, evaluarea competenţelor digitale se va face pe serii: „Nu ne facem probleme în legătură cu schimbările care au intervenit anul acesta în metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de bacalaureat. Fiecare liceu din judeţ are cel puţin două laboratoare de informatică şi va face din timp repartizarea candidaţilor. De exemplu, cei de la Grupul Şcolar Industrial Bârseşti, unde sunt foarte mulţi candidaţi înscrişi în acest an, au programat deja câte 75 candidaţi pe zi, iar susţinerea competenţei la informatică se va face la ei între 19-28 aprilie”.

Probe la italiană, spaniolă şi germană

În ceea ce priveşte limbile moderne, cei mai mulţi elevi s-au înscris la limba engleză (3288), apoi la franceză (2138), italiană (67), spaniolă (11) şi germană (1). De asemenea, elevii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine sau pentru certificarea competenţelor digitale pot solicita echivalarea rezultatelor obţinute, nemaifiind astfel nevoiţi să susţină din nou evaluările respective.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: