Satul ameninţat cu strămutarea de o jumătate de secol

Veşti pentru localnicii din satul Pinoasa. După aproape o viaţă în care au aşteptat să fie strămutaţi, oamenii au aflat că vor rămâne în casele lor în continuare. Primăria Cîlnic a fost anunţată că nu se va mai extinde înspre sat activitatea minieră din zonă aşa că poate demara şi investiţii. Până acum, nimic nu se putea construi în Pinoasa pentru că satul era pe lista celor care urmau să fie demolate pentru a face loc carierelor de cărbune.

Pentru unii localnici, vestea a fost bună. “De prin 1980, ne tot spun că ne mută, au venit, au măsurat terenuri, case. Au zis că ne mută, au demolat câteva case şi apoi s-a stopat totul. Am tot aşteptat să ne spună ceva. Am stat aşa cu incertitudinea asta. Am aflat, până la urmă, că nu ne mai mută şi că vom rămâne aici. Pe mine, unul, mă bucură vestea asta. Eu, la aproape 70 de ani, unde să mă mai duc acum, unde să încep de la zero?”, a mărturisit un localnic.

„Investiţii nu s-au putut face prin sat tot din cauza asta, că au zis că ne demolează cei de la Complexul Oltenia. Ştim că domnul primar a întrebat pe la Bucureşti, s-a tot zbătut şi nu s-au putut băga bani aici, că erau interzise lucrările odată ce se ştia că satul se mută”, a spus o femeie din sat.  „Mie mi-ar fi convenit să ne mute, dar nu toţi localnicii ar fi de acord. Dacă ne dădeau bani suficienţi, puteam lua casă în altă parte, să avem utilităţi şi ce este nevoie mai ales acum. Avem mare nevoie de apă. Ne aduce primăria în fiecare lună, dar tot nu e de ajuns”, a spus un alt localnic din Pinoasa.

Autorităţile anunţă că au obţinut cinci milioane de lei ca să investească în sat. „Vom introduce apa şi canalizarea. Banii vor veni de la Ministerul Dezvoltării. Noi am încercat şi în anii trecuţi să investim, dar nu aveam cum să băgăm bani acolo din moment ce se ştia că se va muta satul. Acum a transmis compania că nu se va mai întâmpla asta şi demarăm investiţiile. Banii vin prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny şi vom face demersuri şi pentru restul utilităţilor. Cea mai mare nevoie este apa. Noi le ducem oamenilor apă, dar ştim că nu este suficientă”, a declarat viceprimarul din Cîlnic, Marius Săpunaru.

Galerie foto





Vizualizări: 2,399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: