Scandal pentru noua parcare cu taxă din Târgu Jiu

Şoferii care opresc în parcarea din zona restaurantului Super 2000 din apropierea Pieţei Centrale Târgu Jiu trebuie să scoată bani din buzunar. Parcarea cu acces liber a devenit de luni, 10 septembrie, parcare cu taxă. Astfel, şoferii plătesc în funcţie de orele în care staţionează, iar în curând vor putea să-şi facă şi abonament lunar. Această schimbare a stârnit nemulţumiri. Localnicii din blocurile învecinate s-au revoltat pentru că municipalitatea nu le-a repartizat locuri în această parcare. Primarul Marcel Romanescu spune că au suficiente locuri libere în parcarea de reşedinţă.

Staţionarea autovehiculelor în spaţiul special amenajat de lângă localul Anna Super 2000 a fost liberă până acum, motiv pentru care parcarea era mereu ocupată la maximum. De la începutul acestei săptămâni, Primăria Târgu Jiu a stabilit ca şoferii să plătească pentru fiecare oră de staţionare o taxă de 2 lei, aşa cum se întâmplă şi la celelalte parcări cu taxă din municipiu. 120 de locuri de parcare sunt disponibile în momentul de faţă în parcarea respectivă. La intrarea pe platformă a fost montat un panou care anunţă că este vorba de o parcare cu taxă şi că măsura se aplică în intervalul orar 07.00-19.00. Astfel, în zonă există şi un taxator al Direcţiei de Patrimoniu care încasează banii de la şoferi.

Nemulţumire: „Nu am unde parca”

Autorităţile locale au reuşit astfel să rezolve în parte problema locurilor de parcare din zona Pieţei Centrale, dar şi-au pus localnicii în cap. În urmă cu două luni, Consiliul Local a aprobat atribuirea a câteva zeci de locuri pentru cetăţenii din blocurile vecine cu parcarea. Acum, proprietarii din zonă sunt revoltaţi că nu se respectă hotărârea. „Este o hotărâre de Consiliu Local din luna iulie, pentru atribuirea locurilor de parcare pentru partea de nord a blocului 16. Hotărârea prevede să se aloce 23 de locuri de parcare de reşedinţă, în baza cererilor depuse prin asociaţie. În baza acelei documentaţii s-a aprobat parcarea de reşedinţă. Luni am fost şi ne-au dat o schemă, cum să numerotăm, cum să ne atribuim locurile. Astăzi (n.red. marţi), nu ştiu din ce motiv, am aflat că nu se mai amenajează. Nu mai vor. Au lăsat doar parcare cu plată. Eu nu am unde să parchez”, a spus Gheorghe Enoiu, locatar.

Romanescu: Sunt locuri libere în parcările de reşedinţă

Administraţia locală spune că vrea să le ofere celor care parchează pe această platformă şi posibilitatea încheierii unui abonament lunar. Acesta ar urma să coste 165 lei/lună. Hotărârea de Consiliu Local 291/30.07.2018 la care face referire localnicul supărat prevede înfiinţarea a 90 de locuri de parcare cu taxă, iniţiatorii fiind viceprimarul Aurel Popescu şi consilierii Eduard Lădaru şi Cristian Toader Pasti.

Primarul Marcel Romanescu spune că sunt însă suficiente spaţii libere în parcarea de reşedinţă. „Sunt 24 de locuri libere, deci nerepartizate, în parcarea blocurilor. Pe mine legea nu mă poate obliga niciodată să dau locuri din parcarea cu plată. Chiar şi Curtea de Conturi ar putea să-şi pună întrebarea asta, de ce pentru un loc în parcarea cu plată se plăteşte abonament cu 165 lei pe lună, iar ceilalţi plătesc 120 lei pe an. Le-am spus cetăţenilor, şi le mai spun, dacă se ocupă toate locurile din parcarea de reşedinţă, eu am o hotărâre de Consiliu Local pe care o pun în aplicare. Toţi trebuie să înţeleagă că nu poţi să asiguri parcare la scară. Distanţa este de maximum 50 de metri între scara blocului şi parcarea de reşedinţă”, a declarat primarul Marcel Romanescu.

Proiect pentru parcare supraetajată

Municipalitatea din Târgu Jiu spune că a realizat un proiect pentru care încearcă să obţină finanţare guvernamentală prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în vederea amenajării pe amplasamentul din zona Anna Super 2000 a unei parcări supraetajate, parter şi două niveluri. Proiectul prevede înfiinţarea a 350 de locuri de parcare, investiţia ridicându-se la 3 milioane de euro. „Ar fi incorect atâta timp cât am în rezervă 24 de locuri nerepartizate în parcarea de reşedinţă să repartizez locurile acestea în parcarea de la Super 2000, iar ulterior, dacă primesc o finanţare sau dacă ne hotărâm să scoatem la licitaţie parcarea respectivă, să le spun că nu le mai pot oferi locurile de parcare. Cele de rezidenţă sunt pe perioadă nedeterminată şi aşa vor rămâne, dar aici am un proiect pe PNDL”, a mai spus Marcel Romanescu. 

Galerie foto


Vizualizări: 5,131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: