SCANDALOS! Elevii, puşi de diriginte să se ia la palme

Un profesor din Stoina, aflat în pragul pensionării, a dat dovadă de un comportament demn de secolele trecute. Acesta i-a pus pe doi elevi de clasa a VII-a să se pălmuiască reciproc, îndemnându-i să nu se ferească şi să lovească mai tare. Un coleg a filmat scena şi a urcat filmul pe youtube. Când cazul a devenit public, Inspectoratul Şcolar şi Poliţia au demarat anchete. „Dacă ştiam că se filmează nu procedam aşa”, a spus profesorul, fără să conştientizeze gravitatea cazului. Copiii au luat totul în glumă, ca şi părinţii acestora, care nu au depus plângeri. Nici Inspectoratul şcolar nu are în vedere sancţiuni aspre, pe motiv că profesorul este la prima abatere. Conducerea şcolii crede de asemenea că „profesorul nu a fost prea inspirat”.

Lecţia de bătaie a avut loc în data de 30 septembrie între doi elevi de clasa a VII-a de la Liceul Tehnologic din Stoina. Din cauza vremii, ora de sport nu s-a mai ţinut afară, ci la clasă. Până la venirea profesorului de sport Constantin Constantinescu, cel care este şi director la clasa cu pricina, cei doi au început să se ia la trânte. Surprinşi fiind în timp ce se hârjoneau, în loc să-i despartă şi să-i sancţioneze, dirigintele i-a îndrumat să-şi dea palme unul altuia. “Dă-i o palmă ăstuia!”, spune profesorul Constantinescu, spre amuzamentul celor câteva zeci de elevi care asistau la lecţia de bătaie. După ce elevul a încasat câteva palme de la colegul său de ring, profesorul îl îndeamnă să dea şi el o palmă. “Hai, dă tu o palmă!”spune profesorul. Cum elevul nu a executat lovitura pe gustul său, Constantinescu îi spune celuilalt “Dă-i mă tu, că el nu vru să dea”, atenţionând-ul pe celălalt că “dacă te fereşti, te belesc!”.

Elev: A fost ca o glumă

Scandalul a devenit public după ce unul dintre elevii din clasa a VII-a a filmat scena cu colegii lui puşi să se pălmuiască şi a postat imaginile pe internet. Acum unul dintre protagoniştii acestor imagini spune că nu s-a supărat pentru „pedeapsa” aplicată de profesorul Constantin Constantinescu, cel care le este şi diriginte la clasa respectivă. „Domnul profesor ne-a spus că nu este frumos ce facem şi ne-a scos în faţa clasei. Pe mine şi pe colegul meu care nu eram cuminţi ne-a scos în faţa clasei şi ne-a spus că dacă vrem să ne batem trebuie să ne batem acolo, în faţa colegilor. A fost ca o glumă, asta s-a întâmplat, dar când ne-am dus în bancă un coleg ne-a arătat că a filmat cu telefonul, iar apoi am aflat că le-a pus pe internet”, a spus unul dintre elevii implicaţi în incidentul de la Stoina.

Directoarea şcolii din Stoina, Mihaela Ionescu, a recunoscut că până vineri nu a ştiut nimic despre incidentul respectiv, nimeni nereclamând nimic. „Nu mi s-a adus la cunoştinţă despre acest conflict decât în dimineaţa acestei zile. Domnul profesor spune că totul a fost doar o glumă, pentru că în momentul în care a intrat în clasă doi elevi se loveau. Eu consider că trebuia să aibă o altă atitudine. Probabil nu a fost prea inspirat pentru moment”, a spus directoarea şcolii din Stoina.

Explicaţiile dascălului

Constantin Constantinescu este dascăl de o viaţă la Stoina. Are 43 de ani de activitate şi la vară urmează să se pensioneze. Vineri după-amiază când a fost chemat la şcoală ca să dea explicaţii pentru cele întâmplate a fost luat de pe stradă. Plecase la cules de vie la un vecin, dar nu a mai ajuns la strugurii acestuia, ci în faţa celor care aşteptau clarificări din partea sa cu privire la acest incident. „Eu am intrat în clasă şi doi copii se băteau în loc să stea cuminţi în bănci. Am zis că nu e frumos ce fac ei acolo şi apoi le-am spus că bătaia trebuie să fie egală. Ei m-au întrebat cum vine asta şi le-am explicat că unul să dea o palmă, altul o palmă, ca să vadă că e dureros şi pentru unul şi pentru altul. Nu am ştiut că pe acolo prin bănci e unul care mă filmează şi mă pune pe internet că nu procedam aşa. Eu mă ştiu cu conştiinţa împăcată, mai ales că nici părinţii şi nici elevii nu au depus reclamaţie. Anul acesta era ultimul, la vară ies la pensie, şi de 43 de ani de când sunt în învăţământ nu am avut un incident. Consider că nici acum nu e o mare problemă, dar e tevatura asta făcută cu imaginile de pe internet”, a explicat profesorul Constantinescu.

Anchete ale IŞJ şi IPJ

Odată cu apariţia imaginilor în spaţiul public, şefii Inspectoratului Şcolar Gorj au demarat o anchetă, iar poliţiştii s-au autosesizat şi ei, deschizând un dosar penal pe numele lui Constantinescu.

„Dumnealui spune că a fost un spirit de glumă, dar eu spun că e regretabil un astfel de incident. Am vorbit cu managementul unităţii şi am înţeles că în 40 de ani şi ceva de când este în activitate nu a lovit nici măcar cu un deget un elev, dar apoi cu vreo palmă. Vom face propria anchetă şi vom vedea ce se dispune la final”, a declarat adjunctul de la ISJ Gorj, Marius Badea, care s-a deplasat personal la Stoina pentru a vedea ce s-a întâmplat. „Discutăm şi cu elevii să vedem care sunt şi punctele lor de vedere. Noi nu putem decide pentru că se face un raport scris care se înaintează directorului instituţiei”, a mai spus Badea.

Administrativ, profesorul riscă cel mult o tăiere de salariu, dar problemele sale ar putea veni de la Poliţie, pe numele său fiind deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, faptă pedepsită cu până la trei ani de închisoare. Probabil nu este cazul aici pentru o astfel de pedeapsă, dar incidentul de la Stoina poate fi o „lecţie” şi pentru alţi dascăli care îşi educă elevii cu astfel de „glume”, glume pe care cei mici le gustă doar dacă le postează pe internet, fără să se gândească la consecinţe.

SANCŢIUNE

Potrivit Inspectoratului Şcolar, profesorul implicat în scandalul de la Stoina nu are nicio abatere disciplinară până acum. „Se poate ajunge de la avertisment până la sancţiuni pecuniare. Vom prezenta raportul în consiliul profesoral în consiliul de administraţie. Noi putem cel mult să facem o propunere. Decizia o ia conducerea unităţii şcolare”, a precizat inspectorul general adjunct la ISJ Gorj.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: