Scandalul dintre pescari se amplifică. Iată de ce!

Scandalul dintre Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj şi Asociaţia Mob Pesc din Rovinari, privind dreptul de a viza permisele de pescuit pentru anul în curs, se amplifică. Cei din Rovinari acuză conducerea AJVPS Gorj de faptul că vrea să pună mâna pe cotizaţii pentru a plăti salarii mari angajaţilor. Ba mai mult, vin cu un document prin care se specifică faptul că nu există zone de pescuit recreativ contractate de asociaţii de pescari sportivi. La rândul său, şi conducerea AJVPS deţine acte adiţionale prin care se prelungeşte un contract expirat de câţiva ani.

Conducerea AJVPS susţine că deţine majoritatea apelor din Gorj, în baza unor acte adiţionale semnate de Nicolae Dimulescu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Directorul Niculaie Tonca spune că din 2016, când au expirat autorizaţiile deţinute de asociaţii pentru administrarea cursurilor de apă, s-a revenit la vechile contracte, iar AJVPS Gorj este singura asociaţie care are un contract şi poate viza permisele pescarilor pe anul în curs. „Avem o decizie ANPA, comunicată în data de 24 februarie 2017, în care preşedintele ANPA spune că pentru zonele de pescuit recreativ sportiv contractate de asociaţiile de pescari sunt valabile permisele din anul 2016, însoţite de carnetele de membru al asociaţiile respective. Contractul este din 31 decembrie 1987 pe 20 de ani, apoi vin cu adiţionalul 1 şi adiţionalul 2 care clarifică treaba. Nu au toţi, dar noi avem aşa ceva şi am transmis la ANPA acele acte adiţionale care prelungesc vechiul contract”, a declarat Niculaie Tonca. Acesta spune că, niciodată, asociaţia din Rovinari nu a avut mai mult de un luciu de apă. „Legat de ultimii cinci ani, când au fost acele autorizaţii de pescuit, eliberate în anul 2011, valabile până în martie 2016, la nivelul judeţului Gorj noi aveam toate apele, cu două excepţii: Mob Pesc de la Rovinari a avut apa Orlea, iar cei de la Motru apa Jilţ. Eu am autorizaţiile care au fost valabile cinci ani, ei niciodată nu au avut aceste ape. Într-adevăr, autorizaţiile care au fost pe cinci ani au expirat, iar acum printr-o decizie ANPA s-a spus că rămân apele la cine le are”, a precizat Niculaie Tonca.

 

Salarii

Pescarii din zona Rovinari susţin că cei de la AJVPS Gorj îi obligă să-şi vizeze carnetele la ei pentru a se putea plăti salarii mari angajaţilor. Directorul Niculaie Tonca spune că angajaţii beneficiază de minimul pe economie, iar în mare parte salariile sunt suportate din cotizaţiile vânătorilor. „Noi le cerem exact aceeaşi taxă ca acum 10 ani, mai exact 80 de lei, din care plătesc redevenţa care e prevăzută în actul adiţional. Angajaţii noştri au salariul minim pe economie, plus nişte tichete de masă. Acel salariat nu e plătit din banii pescarilor pentru că aceia sunt bani foarte puţini. Asociaţia noastră e şi de vânători şi de pescari, iar vânătorii au 1200 de lei cotizaţia, pe când pescarii au 80 de lei, din care dăm 25%, dar la cei cu reduceri ajunge şi la 40, 20 de lei şi chiar zero”, a declarat Tonca.

Vizualizări: 586

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: