Scenarii posibile

Ședința PSD în care urma să fie stabilită soarta guvernului Tudose s-a prelungit până târziu în noapte. Este posibil nici să nu se ajungă la o soluție, așa că nu ne rămâne decât să facem mai multe scenarii.

Primul ar fi că PSD refuză șantajul lui Tudose, care a cerut remaniere guvernamentală cu propria demisie pe masă. Asta după ce Iohannis a spus pe zi că nu va pune un al treilea premier de la PSD, pentru că deja ar fi un semn că acest partid nu poate guverna. Să zicem că Tudose demisionează și va propune un alt premier. Iohannis poate refuza un nume, două, dar până la urmă, chiar dacă va desemna un liberal, să zicem, poate PNL forma o majoritate? Puțin probabil. Și atunci, cum ieșim din criză? Facem anticipate? Exclus! Iohannis nu ar avea nimic de câștigat, pentru că partidele de dreapta sunt în continuare praf.

Al doilea scenariu ar fi că PSD strânge din dinți și acceptă remanierea guvernului. Cine va alege noii miniștri, Tudose sau partidul? Cred că Tudose va avea în continuare agenda lui comună cu președintele Iohannis și ca atare propria listă. După acest meci câștigat de Tudose, mai poate rămâne Dragnea președinte al PSD? Până când? Probabil până la următoarea remaniere. Tudose, dacă vrea guvern, trebuie să schimbe nu 5 miniștri, ci vreo cincisprezece. Și dacă scopul lui este să-l doboare pe Dragnea, lupta va continua.

Curios fapt, opoziția nu câștigă imagine din acest conflict din PSD. Social-democrații sunt pe toate posturile de televiziune, au acaparat toată media, unii țin cu Dragnea, alții cu Tudose, unii cu Ponta. Liberalii abia mai pâlpâie, Mișcarea Populară a dispărut complet, de Uniunea Salvați România nu se aude nimic, mișcarea lui Cioloș nu mișcă nimic. ALDE și-a asumat un discurs antiJustiție și are un public, UDMR stă la pândă și cam asta este scena politică. Cu alte cuvinte, nu avem ce alege.

Tudose joacă în aceste zile după un scenariu care nu este nici al lui, nici al PSD. Cum anticipate nu vrea nimeni, iar PSD nu vrea să piardă guvernarea, ar mai fi o variantă, aceea a unui guvern de uniune națională. Să meargă toți la putere, deși nu mi-aș dori să văd așa ceva în România.

Vizualizări: 531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: