Schimbare de situaţie în cazul Pătraşcu-Prefectura Gorj

Ultimul recurs din şirul a zeci de procese dintre Instituţia Prefectului  şi Liviu Pătraşcu, argeşeanul care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate pentru 1000 de hectare de pădure din judeţul Gorj a întors situaţia în favoarea Gorjului.. În urma sentinţei din data de 30 ianuarie, magistraţii gorjeni vor fi obligaţi să analizeze întinderea dreptului de proprietate al lui Pătraşcu, deşi acesta început deja să taie pădurea.

Afaceristul argeşean, Liviu Pătraşcu, a câştigat in instanţă dreptul de proprietate asupra celor 720 de hectare de pădure din Crasna şi Tismana în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile emise de Tribunalul Gorj, la începutul lunii iunie. Deşi Comisia Judeţeană de Fond Funciar a fost nevoită să întocmească documentele premergătoare întocmirii titlului de proprietate, Instituţia Prefectului a continuat să facă demersuri pe la diferite instituţii ale statului pentru a împiedica “un jaf la drumul mare”. Astfel, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a promovat <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Judecătoria Târgu Jiu o acţiune cu scopul constatării nulităţii absolute a hotărârii Comisiei Judeţene din anul 2006, document prin intermediul căruia a fost aprobată reconstituirea suprafeţei de 1000 de hectare în favoarea moştenitorilor lui Chifu Grigore, reprezentat de Pătraşcu Liviu. Atât ANRP-ul cât şi Instituţia Prefectului a susţinut faptul că Muntele Dumitra, cerut de solicitant, are o suprafaţă de doar 530 de hectare, lucru constatat şi de către Corpul de Control MAI. De menţionat este că argeşeanul obţinuse deja un titlu de proprietate pentru 280 de hectare de teren, pe vechiul amplasament. Judecătoria Târgu Jiu a respins această acţiune.

Noi speranţe, pe ultima sută de metri

Tocmai când lucrurile păreau “rezolvate” în favoarea lui Pătraşcu, ANRP-ul a făcut recurs. Astfel, recursul care trebuia să încheie şirul a zeci de procese a adus o oază de speranţă pentru Instituţia Prefectului. “Ca urmare a demersurilor făcute de către prefectul judeţului Gorj şi în urma recursului ANRP s-a născut o nouă speranţă în cazul Pătraşcu. Pentru prima dată din anul 2006 încoace, de când ne judecăm pentru această pădure, se va pune în discuţie întinderea dreptului de proprietate a lui Liviu Pătraşcu. După acest recurs, magistraţii nu se vor mai putea eschiva, Judecătoria fiind obligată să verifice actele scoase de la arhivă de către Instituţia Prefectului. În aceste documente se specifică concret că pe muntele Dumitra există doar 500 de hectare de pădure şi nu 1000 de hectare cât a cerut Pătraşcu”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Cine-i Pătraşcu-

Povestea retrocedării pădurilor din Crasna şi Dumbrava Tismanei este veche de câţiva ani. Familia Chifu din Craiova a câştigat în instanţă o mare parte din Muntele Dumitra din Gorj. În scenă intră şi Liviu Pătraşcu, care a cumpărat drepturile litigioase de la familia Chifu. Liviu Pătraşcu e acţionar la Foresta Curtea de Argeş, firmă de exploatare şi prelucrare a lemnului. Afaceristul cere în schimbul suprafeţei din Defileul Jiului păduri care valorează milioane de euro. Cert este că muntele Dumitra „s-a mutat” la Crasna şi Tismana, pentru că vor în schimbul stâncilor din Sadu păduri fructuoase din aceste două localităţi. De menţionat ar fi că prevederile legale spun că proprietarii care refuză vechiul amplasament pentru că acesta se află în zone protejate, pot primi la schimb păduri aflate în localităţile învecinate.

LAUDE

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului au rămas surprinşi de faptul că, în sfârşit, li se dă dreptate de către un complet de judecată din Gorj. “Sunt onorat de decizia Tribunalului Gorj şi mă bucur că în rândul magistraţilor se regăsesc şi persoane cu demnitate, curaj, profesionism şi patriotism. În permanenţă, instanţa de judecată a evitat să aducă în discuţie dacă Liviu Pătraşcu are sau nu are dreptul la suprafaţa respectivă”, a mai precizat Liviu Diaconescu.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: