Schimbarea Codului Rutier a aglomerat Serviciul de permise şi înmatriculări

Zeci de gorjeni au luat şi ieri cu asalt ghişeele Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto. Aglomeraţia a fost cauzată de schimbarea legislaţiei cu privire la preschimbarea permiselor şi la taxa auto. Noul Cod Rutier, care va intra în vigoare la data de 19 ianuarie, i-a făcut pe şoferi să-şi înnoiască permisul de conducere chiar dacă acesta mai era valabil pentru cel puţin un an de zile. Asta pentru a evita un control medical care devine obligatoriu peste două săptămâni.

Angajaţii Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto s-au confruntat cu un volum foarte mare de muncă în ultimele zile ale anului 2012, dar şi la începutul lui 2013. Zeci de persoane au format cozi interminabile în faţa ghişeelor, fie că s-au grăbit să-şi preschimbe permisele auto, fie că şi-au amintit că trebuie să-şi înmatriculeze maşinile. Cei mai mulţi au fost şoferii care s-au îngrămădit să-şi înnoiască permisele auto deşi acestea mai erau valabile încă un an sau doi. Oamenii au spus că au profitat de faptul că taxele erau mai mici şi că nu erau obligaţi să efectueze un control un control medical la preschimbarea permisului. „Stau la coadă de mai bine de o oră. Permisul meu expiră în anul 2014, dar vreau să-l preschimb pentru că se schimbă legislaţia. Atunci va trebui să fac fişa medicală şi să plătesc bani mai mulţi. Dacă acum taxa este undeva la 70 de lei, am înţeles că apoi va ajunge la 200 de lei”, a declarat unul dintre gorjenii s-a grăbit să-şi preschimbe permisul de conducere la finele anului abia trecut.

Noul Cod Rutier, în vigoare din 19 ianuarie

Reprezentanţii Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Gorj recunosc că aglomeraţia se datorează în mare parte noului Cod Rutier care va intra în vigoare începând cu data de 19 ianuarie. Noile reglementări rutiere stabilesc că prelungirea valabilităţii permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute. Acest control medical este plătit de şoferi. „Nu este normal ca şoferii să-şi înnoiască permisul cu un an-doi înainte de expirare, însă oamenii se feresc de fişa medicală. După data de 19 ianuarie, noul cadru legislativ prevede că permisul şoferilor profesionişti are o valabilitate de cinci ani cu obligativitatea să-şi efectueze vizita medicală pentru preschimbare. La persoanele care deţin permis de conducere categoria B, valabilitatea este de 10 ani, cu obligativitatea de a-şi face fişa medicală la expirare. În prezent, dacă sunt în termen de valabilitate permisele de conducere se preschimbă fără fişa medicală”, a declarat Nicolae Dinoiu, şeful Serviciului Înmatriculări. 

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: