Şcoală din Gorj: Sobă în clasă şi centrală în toaletă!

Situaţie revoltătoare la şcoala din Văcarea, comuna Dăneşti. Circa 30 de copii care învaţă simultan la unitatea de învăţământ vor fi nevoiţi să stea, şi în această iarnă, în frig. Asta pentru că soba veche din sala mare în care studiază cei mici nu se încălzeşte la timp şi se răceşte repede. Pe deasupra, aceasta a făcut mereu probleme şi a fost nevoie chiar să fie evacuată şcoala din cauza fumului pe care îl scotea. Autorităţile le-au dat totuşi o veste bună şcolarilor. Le vor construi toalete moderne, unde vor instala o centrală termică!

29 de preşcolari şi elevi până în clasa a IV-a învaţă la şcoala din Văcarea. Veche de zeci de ani, clădirea are nevoie de reparaţii capitale pentru ca elevii să nu fie în pericol la şcoală. „Este nevoie de reparaţii. Sunt pereţi crăpaţi, geamuri sparte, dar cea mai mare problemă este această sobă. Este o sobă foarte veche. Se încălzeşte foarte greu şi se răceşte până termină copiii cursurile. Sunt copii de grupa zero, copii mici, care nu pot sta în frig. Iarna, mai aduc părinţii aeroterme să nu tremure cei mici prea rău, dar nimeni nu iese din sală în timpul iernii. În pauze, stăm cu toţii cât mai aproape de sobă”, a spus învăţătoarea de la şcoală.

Stocurile de lemne pentru iarnă au fost asigurate de Primăria Dăneşti. Edilul dă asigurări că au fost făcute reparaţii la sobă, a fost curăţată şi nu va pune probleme. Asigurările vin după ce, în primăvară, şcoala a fost evacuată pentru că soba scotea fum, iar copiii au fost trimişi acasă pentru că nu puteau rămâne în clase. Şi la toalete, copiii merg acum tot în fundul curţii. Sunt WC-uri din lemn, adevărate capcane pentru cei mici care nu sunt lăsaţi neînsoţiţi la toaletă.

 „Copiii învaţă în toalete?”

Ca să scape de această problemă, primăria a alocat 50 de mii de lei să construiască grupuri sanitare moderne. Acestea vor fi gata până luna viitoare şi va fi montată acolo şi o centrală termică. Nemulţumirea părinţilor este că această centrală ar fi putut fi montată în sala de clasă. „E bine că pune la toaletă centrală, iar copiii tremură în clasă. Ca la noi! Ce vor face copiii la iarnă? Merg şi învaţă pe toaletă, să nu tremure de frig?”, s-a întrebat un părinte revoltat.

Autorităţile au o scuză. Au încercat să obţină fonduri de la Guvern să reabiliteze complet şcoala, dar n-au primit bani. Din bugetul local, nu vor putea face reparaţiile necesare. „Dacă am avea bani, am face. Pentru toaletă, vom pune o centrală mică. Nu putea încălzi şcoala. Acolo trebuie multe calorifere. Clădirea e veche. Nu cred că am putea obţine avize să punem noi centrală acolo pentru că sunt zidurile vechi. Vom încerca să construim o sobă nouă în acea clasă”, a explicat primarul din Dăneşti, Emilian Rusu.

Vizualizări: 1,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: