Şcoala din Roşia de Amaradia, la un pas de a fi acoperită de pământ

Şcoala generală din localitatea Roşia de Amaradia este în pericol de a se prăbuşi din cauza alunecărilor de teren care au loc în zonă. Autorităţile locale au început construcţia unui zid de protecţie dar nu au bani să finalizeze proiectul. În şcoala învaţă aproape 90 de copii.

Din cauza precipitaţiilor abundente care au căzut în ultimele zile, terenul din curtea şcolii Roşia de Amaradia a luat-o la vale. Ieri, când a mers la serviciu, directorul unităţii a rămas şocat când a văzut ce s-a întâmplat. „Situaţia în care ne aflăm este foarte delicată. Din cauza ploilor s-a produs ruptura faliei din spatele şcolii cu toate că noi am plantat salcâmi şi arbori pentru susţinerea terenului. Dacă va mai ploua cu siguranţă va fi afectată şcoala”, a declarat Nicolae Diaconu, directorul şcolii.

Cornel Cimpoieru: „Şcoala este în pericol“

Reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii au ajuns imediat la faţa locului. Ei spun că şcoala este în pericol dacă va continua să mai plouă. „Şcoala  este în pericol deocamdată. Încă nu s-a definitivat soluţia de consolidare a terenului din spatele şcolii şi  a drumului judeţean. Soluţia este în curs de elaborare de către proiectant, din discuţiile cu el urmează să propună o soluţie pe piloţi din beton armat excavaţi şi betonaţi la o adâncime de peste şase metri peste care se va reveni cu o grindă şi un zid de sprijin ca să preia împingerile pământului din spatele şcolii de aici”,  precizează  Cornel Cimpoieru, inspector la Inspectoratul în Construcţii.

Primăria cere sprijin Prefecturii

Autorităţile locale au început construcţia unui dig de protecţie dar nu mai au fonduri pentru a duce la bun sfârşit proiectul. Dacă nu va fi construit acest dig, chiar şi clădirea primăriei riscă să fie afectată de alunecările de teren întrucât se află la câţiva metri de şcoala cu pricina. „Această lucrare am gândit-o a se desfăşura pe o perioadă de 12 luni de zile, în primăvara anului viitor să fie gata. În situaţia de faţă este necesar să urgentăm lucrările dar, datorită problemelor cu care ne confruntăm trebuie să găsim o posibilitate financiară, o să cer sprijin Prefecturii altfel riscăm să pice şcoala”,  precizează  Liviu Cotojman, primarul localităţii Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: