Şcoala începe fără manuale pentru elevii de clasa I

Prima zi de şcoală nu va fi o amintire plăcută pentru elevii care păşesc în clasa I. Aceştia nu vor primi manuale, ci doar câteva lecţii scoase la imprimantă. La fel şi elevii de clasa a II-a, explicaţia fiind aceea că licitaţia pentru manuale a fost întârziată de contestaţii. Primul ministru Victor Ponta este aşteptat să deschidă anul şcolar la Târgu Jiu, la o şcoală de prestigiu, unde anul trecut a făcut promisiuni mari, alături de ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.

Elevii claselor a I-a şi a II-a de pe raza judeţului Gorj vor începe anul şcolar fără manuale şcolare. Asta pentru că licitaţiile pentru aceste manuale au fost contestate, iar procedurile ar mai putea dura o lună. Şeful învăţământului gorjean spune că, până una-alta, elevii gorjeni vor putea studia de pe copii xerox. “Aşteptăm să transmitem în şcoli soluţia adoptată de minister. În principiu, manualul nu are legătură cu programa şcolară. Colegii noştri de la clasa I şi a II-a vor respecta programa. La consfătuiri s-a discutat această problemă şi ştiu ce au de făcut. Ele sunt deja digitale, postate pe site-ul ministerului şi pot să-şi ia lecţiile de acolo până se rezolvă problema. Le xeroxează la copii”, a precizat Ion Işfan, inspector şcolar general.

Şcoli cu probleme în comune

Circa 70.000 de elevi gorjeni vor păşi astăzi pragurile unităţilor şcolare. La nivelul judeţului sunt circa 110 unităţi şcolare cu personalitate juridică de care aparţin cele 650 clădiri destinate învăţământului şcolar şi preşcolar. Nu toate sunt conforme, aşa cum a reieşit chiar din verificările făcute echipele mixte formate din reprezentanţi de la mai multe instituţii. În 2014 încă mai există şcoli în care grupurile sociale sunt în spatele curţii şcolii sau în care toaletele nu sunt conforme. „Din ce am văzut în situaţia făcută de comisia care a fost în teren, probleme ar fi la Bumbeşti Piţic, unde toaletele ar fi necorespunzătoare”, a declarat Ion Işfan.

În fapt, situaţia în teren este cu mult mai gravă. La şcolile din Apa Neagră- Padeş, Urecheşti-Drăguţeşti, Raci-Negomir nu există apă curentă. La Grădiniţa Căprenii de Sus şi Brăteşti din comuna  Căpreni, grupurile sanitare sunt necorespunzătore sau amplasate necorespunzător. La Tismana, mobilierul este insuficient pentru clasa pregătitoare.

VIZITĂ

Premierul Victor Ponta este aşteptat astăzi la Târgu Jiu pentru a deschide anul şcolar. Acesta va fi prezent la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, în jurul orei 9.30, acolo unde şi anul trecut a fost prezent la debutul anului şcolar. Tot astăzi, cele 10 primării care beneficiază de microbuze şcolare vor putea să le ridice. Primarii vor primi cheile în jurul orei 11, în Piaţa Prefecturii, acolo unde vor fi aduse şi noile mijloacele de transport pentru elevi.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: