Scoală-te, că ai ajuns la Filiași și ești deja bătrân!

N-ai ce să-i faci, e în fibra noastră strămoșească. În cultura populară. ”Trece trenul printre munți, ca un șarpe lung”, zice o vestită melodie de pahar. Cam câtă viteză vă sugerează această comparație altfel foarte plastică? Exact! La noi, trenurile mai mult stau. Și asta era pe vremuri. Acum, trenul trece ca un șarpe mort. Chiar ieri, la știri, un domn de la CFR recunoștea cu privirea în pământ că locomotivele cu aburi de acum 50 de ani făceau trei ore până la Constanța. Cele moderne, de azi, fac cinci ore. Aparent e rău, dar dacă ne uităm în Spania începe să ne pară mai bine. Lipsa vitezei înseamnă siguranță. Ați văzut imaginile cu trenul care a deraiat la Compostela? Groaznic, nu? Ei, puteți să stați liniștiți. La noi nu s-ar întâmpla așa ceva niciodată, pentru că trenul ăla în care au murit (deja) peste 80 de oameni avea 190 la oră, și asta încă e cam jumătate din viteza cu care poate merge. Și dublul vitezei până la care pot merge ale noastre.

De fapt, dacă ar deraia, într-o curbă similară, intercity-ul București – Constanța, nu doar că am convingerea că nu ar muri nimeni, dar mă îndoiesc sincer că s-ar trezi din somn chiar toți călătorii. Și dacă s-ar trezi, n-ar fi mare problemă. Pentru că oricum familiile de țigani din zonă (indiferent care ar fi zona) ar degaja rapid terasamentul (în nici câteva ore întreg trenul ar fi bucăți la fier vechi) și călătorii ar putea aștepta liniștiți, cu aroganța aia pe care ți-o dă impresia că timpul are răbdare cu tine, să vină alt tren după ei. În nici zece ore, așa ceva se va întâmpla. O plimbare în parc.

Cât despre temerile presei (să le zicem temeri, deși parcă o spuneau cu un pic de speranță în glas) că s-ar putea afla și români printre victime, eu, cu cinismul care mă caracterizează, am știut de la început că n-au cum să fie români în TGV-ul ăla mișto. Ăla e tren de 100 de euro biletul (la o distanță de 4-500 de kilometri), puteam sta liniștiți. Tren de bogătani. Când auziți de accidente de microbuz sau de căruță petrecute pe raza localității Madrid, abia atunci să vă temeți pentru integritatea românilor din Spania!

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: