Şcoli din Dănești și Bălești, pe lista neagră a comasărilor

Primarii din mai multe comune ale Gorjului vor comasa unitățile de învățământ pe care le au în subordine. Asta pentru că noile reglementări privind costul per elev nu mai permit funcționarea acestora. Este vorba despre școli și grădinițe din Dănești și Bălești, unde au fost aprobate în consiliile locale comasarea, și unde primarii promit că elevii nu vor avea de suferit din această cauză. Dacă în unele comune dispar unități de învățământ, în altele apar.

Seria școlilor comasate va continua și în anul școlar viitor. Cei care hotărăsc ce școli dispar sunt primarii, care sunt responsabili pentru realizarea rețelei școlare. Avizul va fi dat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj. Dacă în unele comune lucrurile nu sunt foarte clare în ceea ce privește modul de realizare al rețelei școlare, la Dănești și Bălești s-a luat deja o decizie. Așa că în jur de șase școli și grădinițele cu efective mici de elevi vor fi comasate, iar transportul elevilor la școală va fi realizat cu microbuzele din dotare. Primarul din Dănești, Emilian Rusu, spune că în Consiliul Local s-a aprobat comasarea școlilor primare Merfulești și Șasa, elevii de aici urmând să învețe la Școala Nr 1 Barza. ”Scăderea numărului de elevi din mediul rural ne-a determinat să luăm această decizie. Nu mai sunt copii. La Merfulești erau doar șapte, iar la Sașa mai învățau doar șase. Avem microbuze, așa că elevii nu vor avea de suferit de pe urma acestor comasări, dar pentru noi costurile vor fi mai mari. Am luat în calcul și costul per elev, care dacă nu s-ar fi aplicat școlile ar mai fi funcționat măcar un an”, afirmă Emilian Rusu. Cei care vor avea de suferit de pe urma desființării unităților de învățământ sunt profesorii, având în vedere că cei șase se vor bate pe patru posturi. Primarul spune că cei care trebuie să rezolve această problemă sunt reprezentanții ISJ Gorj. De comasare nu scapă nici localitatea Bălești. Noua rețea școlară nu va mai cuprinde grădinițele din Găvănești, Stolojani, Voinigești și Școala Primară Rasova. Microbuzul de aici va face față solicitărilor elevilor.

REZULTATE

Pe lista comasărilor, de această dată de clase, sunt vizate și liceele care au obținut procente reduse de promovabilitate la examenul de bacalaureat. Este posibil ca la liceele din Bustuchin, Bârsești, Tismana, Baia de Fier sau Stoina. În timp ce în alte comune se desființează clase sau unități de învățământ, în altele se înființează. O grădiniță nouă va apărea în Albeni, care se va deschide luna viitoare.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: