Școlile și primăria din Slivilești, fără căldură

Situație îngrijorătoare într-una din comunele gorjene. Și elevii, dar și salariații primăriei Slivilești îndură frigul de afară pentru că autoritățile locale nu au putut să încheie, până la această dată, un contract de furnizare material lemnos. Primarul Sorin Bucurescu spune că a respectat legea și a postat pe site-ul electronic de licitații achiziția, însă nu s-a prezentat nimeni cu oferte. În această situație, și angajații primăriei, dar și cei peste o sută de elevi din comună își desfășoară activitățile în frig.

Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești, spune că a scos la licitație un contract cu o valoare de 11.000 de lei pentru a cumpăra lemnele necesare atât celor cinci unități școlare, cât și primăriei. ” Nici lemne la primărie, până în momentul acesta, nu am adus. Am pus procedura pe SEAP, am anunțat și nu a venit nimeni. În situația asta, Școala Generală și Primăria nu au lemne. Stăm în frig. Am luat niște cărbune cu o camionetă de la o carieră. Valoarea contractului este de 11.000 de lei, dar acum te obligă să pui pe SEAP și pentru sume din astea mici. Legea spune să pui”, a precizat Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești.
Cât privește școala generală din comună, primarul spune că se găsise o firmă care a renunțat însă pe parcurs. Cel mai probabil, spun autoritățile, școala nu va relua procedura pe SEAP pentru că durează foarte mult, iar elevii nu mai pot învăța în frig. ”Ce-i drept, pentru școală procedura o face directorul școlii de centru. La școală s-a prezentat o firmă, dar numai ce a încurcat treburile, nu a adus lemnele, iar la primărie nu s-a prezentat nimeni. Afară e frig, s-a pus frigul bine. Practic, toate unitățile de învățământ de pe raza comunei sunt în acest moment neîncălzite. Noi avem școală la Sura-Strâmtu, Cojmănești, Slivilești și Miculești. Noi, primăria, o să reluăm procedura pe SEAP, școala nu știu dacă o să mai reia procedura pe SEAP pentru că ei au nevoie urgent de lemne”, a mai declarat primarul Bucurescu.

Funcționează fără personal
Noua lege a achiziţiilor a bulversat majoritatea primăriilor de comună, mai ales că acestea nu dispun de specialiști în achiziții publice. De exemplu, la Slivilești de achiziții se ocupă juristul. Primarul precizează că în ultimii ani a avut patru pensionări din primărie și nicio angajare în schimb. ”În momentul de față am un jurist pe care îl țin și pe la procese, și la primărie, s-a ocupat și de achiziții. Îmi trebuie om obligatoriu. La mine la primărie au ieșit patru oameni la pensie, eu în momentul acesta lucrez cu zece oameni. S-a pensionat omul de la Cadastru, s-a pensionat de la Registru Agricol, s-a pensionat de la Taxe și Impozite, am în concediu de maternitate. Foarte mulți și nu am angajat nimic în schimb pentru că nu vin tot din cauza legislației”, a mărturisit primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu.

Vizualizări: 528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: