Scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis de la un primar gorjean

Liberalul Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti, a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de fondurile primite de la Ministerul Finanţelor. Acesta a făcut o analiză comparativ cu alte localităţi din ţară şi din Gorj, cărora le-au fost repartizate sume de 4-5 ori mai mari decât oraşului Târgu Cărbuneşti. Mazilu crede că Guvernul încurajează incompetenţa administraţiilor publice locale, în condiţiile în care continuă să achite arierate. Edilul de la Târgu Cărbuneşti spune că ar trebui stimulaţi primarii care n-au avut niciodată datorii.

Primarul Mihai Mazilu a efectuat o analiză financiară prin comparaţie cu diferite localităţi din ţară şi din Gorj. A pus toate datele pe hârtie şi a trimis câte un memoriu către: premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prefectul de Gorj şi deputaţii Mihai Weber şi Ludovic Orban. „Veniturile Primăriei Târgu Cărbuneşti au crescut în fiecare an din ultimii patru cu 10% pe an. În decursul a patru ani am finalizat proiecte în valoare de 60 de milioane de euro, am contribuit la cofinanţări fără împrumuturi şi datorii, dar făcând comparaţie între unităţile administrativ-teritoriale mici şi medii am constatat că sunt mari diferenţe în alocarea sumelor. De exemplu, comuna Bunila din judeţul Hunedoara cu o populaţie de 330 de locuitori primeşte la echilibrare 1.347 mii lei (614 mii din cota de 18,5% + 728 mii din sume de TVA), având o alocare de 4.047 mii lei/locuitor şi un buget de 1.500 mii lei, prin urmare 4,545 mii lei/locuitor. Astfel de exemple avem şi în Gorj. Oraşul Tismana cu o populaţie de 7.209 locuitori primeşte la echilibrare suma de 4.242 mii lei (1.761 mii lei din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi 2.481 mii lei sume din TVA), având o alocare de 0,588 mii lei/locuitor”, se arată în memoriul trimis factorilor decizionali. Primăria Târgu Cărbuneşti a primit doar 348 mii lei în condiţiile în care deţine un spital ce deserveşte aproximativ o treime din judeţ.

Mazilu cere o reorganizare administrativ-teritorială

Mihai Mazilu a trimis o scrisoare deschisă şi preşedintelui ţării prin care i-a atras atenţia că îi încurajează pe primarii incompetenţi. Ba mai mult, se declară adeptul unei noi reorganizări teritoriale. „Consider că prin acest sistem de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale se încurajează lenea celor ce nu fac nimic pentru a-şi asigura veniturile la bugetul local. În condiţiile în care se tot achită arierate se încurajează incompetenţa primarilor, nu vreau să jignesc pe nimeni. Mi s-ar părea normal ca primarii care n-au avut arierate în ultimii ani să primească un premiu de excelenţă, bani în plus cu care să poată face ceva în localitatea lor. Nu este normal să se asigure de la bugetul de stat plata arieratelor unei unităţi administrativ-teritoriale de 330 de locuitori, în loc să se facă o reorganizare”, spune Mihai Mazilu.

Primarul liberal de la Târgu Cărbuneşti speră ca preşedintele Klaus Iohannis, pentru care a făcut campanie la prezidenţiale, să îndrepte lucrurile.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: