Se deschid târgurile de miei. Cât costă un kilogram de carne!

Autorităţile au aprobat funcţionarea a patru târguri pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor în Târgu Jiu, Novaci, Motru şi Rovinari. Acestea vor fi deschise în perioada 25 aprilie-3 mai. Anul acesta preţurile vor fi mai mici pentru că iarna a fost blândă, iar cheltuielile oierilor cu întreţinerea animalelor nu au fost aşa de mari ca în anii trecuţi.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Gorj, Ion Cherciu, mieii se vor vinde cu 20 de lei/kilogramul de carne sau cu 9 lei/kilogram în viu. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj estimează că, în acest an, vor fi sacrificaţi peste 4000 de miei. În afară de aceste târguri, mieii mai pot fi sacrificaţi şi în fostul abator Succes.
Medicii veterinari au efectuat deja verificări la exploataţiile de ovine şi caprine, iar în zilele viitoare vor face controale şi în trafic, a declarat Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

Ciobanii nu se mai riscă pentru export
Dacă anul trecut, de Paşti, ciobanii au ieşit pe piaţă cu puţini miei, în ideea de a-i păstra pentru export, anul acesta oamenii nu vor să se mai rişte. „Anul trecut oamenii au oprit mieii pentru export, iar apoi nu s-a dat drumul, a scăzut preţul, iar ciobanii au vândut mieii pe nimic. Eu am pentru vânzare 1600 de miei, voi încerca să-i vând la en-gros că iau banii grămadă”, a declarat Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Gorj.
Oamenii spun că nu vor pune prețuri mari pentru că gorjenii sunt tot mai săraci. „Anul acesta, avem miei şi de 17-18 kilograme de carne carcasă. Preţul de 20 de lei/kilogram este convenabil, acoperă cheltuielile pentru că nu a fost o iarnă grea. În plus, veniturile cumpărătorilor scad de la an la an şi nu facem nimic dacă cerem mult”, a mai precizat Ion Cherciu.

Vizualizări: 1,403

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: