Autorităţile doar se laudă că strâng bani pentru opera lui Brâncuși

Autorităţile locale şi judeţene se laudă de mai bine de două săptămâni că strâng bani pentru a ajuta la cumpărarea capodoperei lui Constantin Brâncuşi “Cumințenia Pământului”. Cu toate acestea, până în momentul de faţă nu s-a făcut nimic concret. Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, spune că va face chetă în cadrul instituţiei, însă nu a stablit suma pe care ar trebui s-o dea fiecare angajat. Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean, crede că statul ar fi trebuit să-şi asume achiziţionarea capodoperei „Cuminţenia Pământului”, dar participă și el la chetă. Colecta invocată de autorități nu a avut loc până acum.

  

Statul român are nevoie de 6 milioane de euro pentru a cumpăra capodopera lui Constantin Brâncuşi. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat că se pot face donaţii, în acest sens fiind deschise conturi la Trezorerie şi la mai multe bănci. Până în momentul de faţă, s-au strâns doar 22 de mii de euro.

Dar nici autorităţile din judeţul lui Brâncuşi nu se îngrămădesc să facă donaţii. Deşi se laudă de câteva săptămâni că vor strânge bani pentru a ajuta la cumpărarea capodoperei „Cuminţenia Pământului”, dar totul a rămas la nivel declarativ. Primarul Florin Cârciumaru nu s-a gândit încă la o sumă, dar spune că a discutat cu subalternii săi despre colectă. Joia trecută! „Vom dona şi noi. Chiar joi dimineaţă am discutat cu toţi cei care participă la operativă, să facem o acţiune, să vedem cum vom contribui fiecare dintre noi şi în numele Primăriei Târgu Jiu vom depune şi noi o sumă”, a declarat Cârciumaru.

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, spune că va proceda precum primarul municipiului Târgu Jiu, deşi consideră că statul trebuia să-şi asume achiziţionarea acestei capodopere. „Evident că vom dona. Este necesar acest lucru. Cu toate că era mai bine ca statul să-şi asume acest lucru, să-l răsplătească pe Brâncuşi, care a fost marginalizat de către autorităţile române. Vom proceda la fel ca cei de la Primăria Târgu Jiu”, a declarat Ion Călinoiu. La fel ca cei de la primărie, adică doar vorbe.

DONAȚIE

 „Cuminţenia Pământului” a fost evaluată la 20 de milioane de euro şi scoasă la vânzare. După lungi negocieri, proprietarii au acceptat suma propusă de statul român – 11 milioane de euro, iar campania de strângere de fonduri se încheie pe 30 septembrie. Până acum s-au strâns 22.000 de euro, iar pentru a strânge banii este nevoie de 35.000 de euro pe zi. Intră pe cuminteniapamantului.ro și donează pentru Brâncuși!

DEZINTERES

Autoritățile din Gorj au demonstrat de câte ori au avut ocazia că nu sunt interesate de moștenirea lui Brâncuși. Reamintim că există o decizie a Parlamentului privind înființarea la Târgu Jiu a unui muzeu dedicat sculptorului, dar nu s-a făcut nimic. Muzeul ar fi trebuit să fie inaugurat în ianuarie. În același timp, toate partidele i-au dedicat lui Brâncuși o secțiune în programul electoral.

         

Vizualizări: 426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: