Se redeschide cariera lignit de la Roşia de Amaradia

Unitatea Minieră Prigoria împreună cu primarul comunei Roşia de Amaradia au început recent demersurile pentru ca vechea carieră de lignit Bustuchin să fie repusă în funcţiune. Chiar dacă exploatarea minieră se face în totalitate în Roşia de Amaradia, numele carierei va rămâne în continuare la fel din cauza unui greşeli de acum zeci de ani.

Cariera de lignit Bustuchin îşi va relua activitatea cel mai probabil din luna octombrie a acestui an, unitatea minieră Prigoria şi primarul localităţii Roşia de Amaradia demarând deja procedurile pentru ca aceasta să fie repusă în funcţiune. „Noi avem deja carieră funcţionabilă în comună, cariera de lignit Bustuchin a funcţionat acum nouă ani de zile şi de atunci se află în conservare. Eu, împreună cu unitatea minieră Prigoria, am început demersurile pentru ca ea să fie pusă în funcţionare. Am făcut şedinţa la primărie pentru obţinerea acordului de mediu şi după aceea o să aşteptăm hotărârea guvernului. Pe parcursul celor nouă ani s-a asigurat încontinuu paza acolo”.

Decizia redeschiderii carierei a fost luată în urma constatării de către reprezentanţii unităţii miniere că exploatarea în zona Roşia de Amaradia ar mai fi durat doar doi ani de zile. „Având în vedere că exploatarea minieră din zonă mai dura doar doi ani de zile, era necesar să facem ceva pentru ca cei 500 de angajaţi ai unităţii să nu rămână pe drumuri. Dacă se redeschide mai asigurăm exploatare minieră pentru încă 18 ani de acum încolo şi alte 50 de locuri de muncă”, a declarat Liviu Cotojman.

Cariera de lignit Bustuchin se întinde pe o suprafaţă de şapte hectare, declarată în întregime suprafaţă industrială iar cărbunele extras de aici va fi vândut noii companii energetice Electra. „Suprafaţa de şapte hectare este declarată industrială iar tot cărbunele ce va fi exploatat va merge la noua companie Electra, pe bază de contract”, a precizat Liviu Cotojman.

Chiar dacă numele carierei pare să indice altă locaţie, întreaga excavare se va realiza în comuna Roşia de Amaradia  iar beneficiarul redeschiderii carierei de lignit Bustuchin este unitatea minieră Prigoria. „Am făcut referire la nume pentru că excavarea se face în totalitate în Roşia de Amaradia deşi pare să indice la Bustuchin. Asta este urmarea unei greşeli grave de delimitare ce a avut loc cu 12 ani în urmă şi care nu poate fi îndreptată. Pe noi nu ne afectează greşeala asta”, a declarat Liviu Cotojman.   

Vizualizări: 241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: