Se rupe, nu se rupe…

Ceva ce nu se potrivește nu poate fi ținut cu sila, lipit, așa cum se dorește acum în politica românească de guvernare. Nu poți să unești stânga cu dreapta și să pretinzi că totul e roz, totul e bine, pentru că nu are cum. Unii trag hăis și alții cea, indiferent de ce ar zice omul de pe lavița căruței sau cel de pe șișlete…

Așa s-a ajuns la criza din USL, provocată de declarațiile fostului ziarist, securist, șantajist  Roșca Stănescu. Pentru faptul că a susținut un proiect legislativ prin care statul plătește toate lucrările cadastrale ale terenurilor private, pentru faptul că s-a aliat cu opoziția ca să-l treacă prin Parlament, Stănescu a ajuns mărul discordiei în alianța de guvernare și i se cere capul. Atât premierul, cât și socrul său au cerut la unison ca Roșca Stănescu să fie dat afară din PNL pentru liniștea alianței. Pentru că cei doi s-au consultat probabil în familie când au dat declarațiile tranșante și nu s-au consultat cu staff-ul PSD, acum nu au decât să plece capul pentru că, așa cum se văd lucrurile, Antonescu nu are de gând să le dea satisfacție. Dacă alianța se va rupe, nu cred că Stănescu va fi motivul serios, ci doar picătura care a umplut paharul. Și într-o parte și în alta sunt destule voci care sugerează o ruptură iminentă pentru simplul motiv că alianța s-a încheiat cu un scop anume, acela de a câștiga alegerile, iar coabitarea lui Ponta cu Băsescu este de fapt motivul real al ruperii.

Liberalii nu văd cu ochi buni înțelegerea dintre premier și șeful statului, iar apropierea tot mai mare dintre cei doi capi ai României dusă în ultimul timp până la confuzie nu are de ce să-i placă lui Antonescu, care-și vede tot mai departe scaunul de la Cotroceni. S-a ajuns până acolo încât toată lumea crede că Ponta este copilul de suflet al lui Băsescu. Faptul că-l mângâie pe creștet e una, dar atunci când îl trimite la Bruxelles și declară că-l trimite pentru că are încredere în el e alta. Cum să nu clocotească Antonescu la așa ceva și de ce trebuie să-l excludă pe Roșca Stănescu numai că așa vrea socrul premierului?!

Până la urmă, dacă tot e să se rupă alianța, să se rupă acum pentru ca electoratul să poată vota curat pentru fiecare partid în parte și nu pentru alianțe forțate al căror scop nu este decât unul distructiv, acela de a da jos pe cineva. Dacă Ponta este într-adevăr copilul lui Băsescu, alianța se va rupe, iar motivul va fi cel pueril, legat de refuzul liberalilor de a-l da afară pe Stănescu. În aceste condiții, PSD-ul va fi liber să-și desemneze un candidat pentru Cotroceni, iar soarta lui Antonescu va fi pecetluită definitiv, în sensul că nu va mai pupa în veci scaunul dorit.

Unde mai pui că ginerele și socrul  social democrat vor ieși cu obrazul curat, pentru că ceea ce au promis, măcar de data asta, au și făcut.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: